Самодейци от Балканите се надпяват на фолклорен фестивал в село Петрово

снимка: blog.tenevagency.eu

В санданското село Петрово и тази година ще се състои традиционният фолклорен фестивал „Гласът на Южен Пирин” на 23 и 24 август. Фестивалът се финансира по спечелен от общината проект „Гласа на Южен Пирин, с. Петрово” на стойност близо 50 хил. лева.

За нуждите на фестивала, който се превърна в международен и традиционен, ще бъдат закупени столове, маси с пейки и кошове за отпадъци за осигуряване на една по-добра визия и комфорт на гостите и жителите на селото.

Освен надпяването на групи и състави от Македония, Гърция и България, в кметството на с. Петрово ще бъде обособен етнографски кът, показващ стая за хранене, съдове за носене на вода и готвене, дървена бебешка люлка и пр.

В специално изработена стъклена витрина ще се изложат две автентични носии, даващи информация за начина на обличане на жителите от с. Петрово.

Същата етнографска изложба ще бъде обогатена с две родословни дървета на два от основните родове, създатели на с. Петрово, което ще даде информация за създаването на селото и първите му жители.

Всички около 400 участници ще бъдат възнаградени с грамоти за участие и статуетки.

Община Сандански и кметство Петрово канят всички обичащи фолклорната музика и танци да се присъединят на 23 и 24 август в с. Петрово към всенародното веселие.

 

КОМЕНТАРИ

абланица18:07 - 18.08.2014
успех на абланишките самодейци
Код за сигурност, въведете кода l9n