Само за един уикенд 4 500 автомобила са навлезли в НП „Пирин”

Снимки: Община Банско

Само за един уикенд 4 500 автомобила са навлезли в пределите на НП „Пирин”. Това бе установено след направена проверка от служители на Национален парк „Пирин”. 

„Едно от задълженията на публичните власти е спазването на екологичното законодателство и подпомагане поддържането на околната среда. В тази връзка и в контекста на многократно заявяваната твърда позиция на български „екологични” организации против изграждането на най-щадящия природата транспорт – лифтовия, оповестяваме горните данни за броя на МПС, навлезли на територията на Пирин. Всички ние добре знаем, особено след сериозното замърсяване на въздуха в столицата, че то идва вследствие на два основни фактора – вредните емисии от изгорелите автомобилни газове и битовото горене. Не е необходимо да бъдеш тесен специалист, за да разбереш разликата между достъпа до планината посредством лифтове и достъпа посредством автомобили. Заявил съм позицията на местната администрация за създаване на данъчни облекчения за потребителите на екологични горива за битово отопление на територията на общината. Още през 2013 година съм заявил позицията си и по отношение присъствието на автомобили в парк „Пирин”. Единственото, което ме озадачава в случая е, че т.нар. „еколози” следваше сами да търсят тази логика при категоричното си отричане на възможността за изграждане на втори лифт в ски зона Банско.

Държавата и общината са на своето място, защитавайки обществения интерес – давайки възможност за развитие на един планински регион по начин, който да не ощетява природните дадености. А къде точно се позиционират т.нар. „еколози” и дали защитават Пирин или зад този гръмък лозунг се крие нещо по-прозаично, оставям всеки сам да прецени за себе си. Това, което знам като градоначалник е, че ще търся варианти и добри европейски практики за ограничаване на достъпа на автомобили до парк „Пирин”, които да предложа на държавните органи за реализация. Това, което знам е, че ще продължавам да работя в посока създаването на официална статистика за броя на МПС, движещи се по общинския път Банско – х. Вихрен чрез монтирането на интелигентно видеонаблюдение.

Такава статистика има сериозна стойност за изготвянето на обективни анализи при определяне политиката на управление на националните паркове. Това, което знам е, че уплътняването на ски-зона Банско с допълнително лифтово стопанство, не би нарушило баланса в планината. Далеч по-вредно е излъчването на вредни емисии от едно натоварено шосе насред Пирин” заяви Икономов по повод изнесената информация.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK