Само по два кубика евтини дърва дават в Благовеград

снимки: infomreja.bg

В Благоевград дават само по два кубика евтини дърва. Причината за ограничените количества била, че капацитетът на горското стопанство е малък. Въпреки че преди месец земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че ще осигури по 10 кубика на семейство, сега се оказва, че евтини дърва няма.

„За съжаление не можем да осигурим повече дървен материал. Гората не е нещо неограничено, това не е пшеница, която да засадим пролетта и да оберем есенно време. Затова можем да предоставим само по два кубика”, обясни шефът на горското стопанство в Благоевград Калин Зашев.

При него има списък с близо 1000 желаещи да си купят дърва на по-ниски цени. Мнозина от тях обаче се отказват, като разберат, че могат да си вземат само два кубика.

Евтините дърва на горското струват по 45 лева за кубик. Те са складирани във временен склад в землището на благоевградското село Падеш, но хората сами трябва да си организират транспорта до домовете.  

Като се плати и за транспорт по 30-40 лева, крайната цена за кубик става почти двойна.  

Иначе на частните борси в Благоевград е пълно с дъбови и букови трупи. Кубикът върви между 85 и 90 лева. Търговците казват, че секат от Ловешкия балкан, защото от Пиринско всичко вече било изнесено за Гърция.

Според собственици на дървени борси именно гърците вдигнали цените у нас. Те твърдят, че ако преди месец да добиеш кубик дърва от Ловешко е струвало 48 лева, то сега цената е 72 лева.

Криза в снабдяването с дърва не се очаква, но цената ще скочи още, като може да достигне и до 120 лева за кубик, прогнозират от бранша.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK