Само пет писмени работи анулирани на втората матура

Снимка: Оffnews.bg, архив

Пет писмени работи са анулирани на държавния зрелостен изпит по предмет по избор днес. Това е десет пъти по-малко от миналата година, когато бяха анулирани 51 изпитни работи.

Изпитите на двама зрелостници са били прекратени заради опити за преписване с класически „пищови“, а на останалите – заради наличие на втори телефон.

Двама абитуриенти са приключили преждевременно матурата си по география, други двама по биология, а един – по математика. Два от опитите за преписване с втори телефон са в София – в Професионалната гимназия по електроника „Джон Атанасов“ и в Националната търговско-банкова гимназия.

Третият случай е от Професионалната гимназия по икономика и туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ в Петрич. Абитуриент, който полагал изпита си по биология в СУ „Христо Смирненски“ в Койнаре, област Плевен, опитал да смени плика с писмената си работа с друг ученик от същата зала.

Заявления за явяване на втората матура по предмет по избор подадоха 53 679 зрелостници. От тях бяха допуснати 44 305, а се явиха 42 184. За втора поредна година най-масовият изпит беше по биология и здравно образование. В него участваха 12 548 души.

На второ място е изпитът по английски език. Положиха го 11 460 абитуриенти. 18 зрелостници се явиха на изпит в българските училища зад граница. Най-много – шестима, държаха биология и здравно образование, а други петима – английски език.

В третия модул по английски език младежите можеха да избират между две теми за есе - „Това беше най-важният ден в моя живот“ и „За какво е училището?“. Темата по история беше „Как хан Крум и хан Омуртаг постигат териториално разширяване и утвърждаване на българската държава в Югоизточна Европа?“, а по география зрелостниците трябваше да покажат знанията си за „География на туризма в България“.

На днешното национално външно оценяване (НВО) след седми клас по математика се явиха 53 655 ученици. От тях 39 681 са писали по втория модул. Анулирани са две писмени работи, а миналата година само една.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK