2454 зрелостници от Пиринско се явиха на матурата по български език, хванаха преписвачи в Благоевград и Симитли

Ивайло Златанов - началник на РУО-Благоевград, снимка: Infomreja.bg

2 454-ма зрелостници от Благоевградска област се явиха на провелия се днес държавен зрелостен изпит по български език и литература.

До матурата не са допуснати 123-ма ученици от общо подалите заявления 2645, а 68 по някаква причина не са се появили в залите.  

Изпитът се проведе в над 40 училища в региона и бе охраняван от над 1500 квестори. Като допълнителна мярка срещу преписване и използване на помощни средства от страна на гимназистите, всяка зала бе снабдена с видеонаблюдение.

„Изпитът протече нормално, директорите на училищата се справиха с организацията и успяха да създадат благоприятна обстановка за провеждането му“, коментира началникът на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов.

Вариантът за ДЗИ бе изтеглен в 5.10 часа в Министерството на образованието и науката от репортера Виктор Борисов.

Тестът се състои от 3 модула. Първият съдържа 30 затворени въпроса и носи 30 точки на зрелостника, вторият е с 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, които носят 40 точки, а третият модул или 41-и въпрос е тема от посочено произведение от изучаван български автор, по която дванадесетокласниците трябваше да пишат аргументативен текст – есе или интерпретативно съчинение. Този модул също носи 30 точки.

Продължителността на изпита бе 4 часа, а за учениците със специални образователни потребности – 6 часа.

Общо 11 писмени работи бяха анулирани на държавните зрелостни изпити по български език и литература тази година в страната. Девет от тях са анулирани поради преписване. Това е станало в Симитли, Благоевград, Дупница и Сърница.

На националното външно оценяване, което също се проведе днес, се явиха 2554-ма ученици от Благоевградска област.

Изпитът за седмокласниците започна малко след 10.00 часа и съдържаше два модула. Първият бе с продължителност 60 минути и включваше въпроси със затворен и със свободен отговор, а вторият – 90 минути и в него учениците правиха преразказ на непознат текст с дидактическа задача.

На интернет страницата на министерството вече са публикувани тестовете с ключ за отговорите и за двата изпита.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK