Само кръстени скачат за Богоявленския кръст в Кюстендил

снимка: infomreja.bg, архив

Само хора, които са кръстени и са православни християни ще могат да участват в изваждането на Богоявленския кръст в неделя, обявиха от Архиерейското наместничество в Кюстендил. Ритуалът ще започне  в 11 часа на река Банщица, под именития мост на голите жени.

Преди това е предвидено литийното шествие, което ще тръгне от 10, 45 ч., от храма "Свето Успение Богородично”. „Целта е да бъдат включени повече хора, приели божията вяра и да се предотврати практиката десетки роми да се хвърлят във водата без да изповядват същата религия. Да не забравяме, че една година кръстът въобще не се намери, а миналата чак часове след неговото хвърляне”, припомниха свещеници.

От архиерейското наместническо в Кюстендил предвиждат на 5 януари да бъде извършен водосвет във всички храмове в Кюстендил, а на 6 се освещават реки, езера, водоеми. Водата се нарича Велика светиня и лекува различни болести.

По традиция през тази година ритуали по хвърлянето на кръста ще има и в община Невестино, както и в селата Граница, Жиленци и Ябълково.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK