Само гърци могат да преминават през "Кулата" след полунощ

Снимка: Infomreja.bg

От 00:30 до 05:00 часа гръцките гранични власти ще пропускат леки автомобили и автобуси само с гръцки граждани

Във връзка с усложнената обстановка от COVID-19, от 00:30 до 05:00 часа гръцките гранични власти ще пропускат през ГКПП Промахон на влизане в Гърция леки автомобили и автобуси само с гръцки граждани. Товарните автомобили ще бъдат пропускани без промяна, както досега.

През ГКПП "Илинден" - "Ексохи" се пропускат само товарни автомобили с един водач след представяне на QR код. 

На влизане в Гърция през ГКПП "Маказа" могат да преминават гръцки граждани и чужди граждани с гръцки разрешителни за пребиваване с QR код, получен не по-късно от 24 часа преди влизането в Гърция и отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 72 часа от времето на пътуване и преведен на гръцки или английски език. Тези граждани няма да се пропускат от 23 ч. до 7 ч. в двете посоки. 

Водачи на товарни автомобили до 3,5 тона, извършващи международен превоз на стоки и товари през ГКПП „Маказа“, се допускат за влизане в Гърция с QR код,  без PCR тест по всяко време на денонощието.

През ГКПП "Капитан Петко войвода"- "Орменион" гръцките гранични власти ще пропускат само товарни автомобили, без представяне на РSR тест от водачите, отпада забраната за преминаване през нощта. 

През ГКПП "Ивайловград" - "Кипринос" и ГКПП "Златоград" не се пропускат в двете посоки никакви превозни средства.

Влизането на туристи в Гърция е възможно само през ГКПП "Кулата" – "Промахон" с отрицателен резултат на РCR тест за коронавирус, направен през последните 72 часа преди пристигането. Документът трябва да е на английски език, да съдържа име и фамилия, номер на паспорт или лична карта. Туристите могат да влизат в България на граничните пунктове „Кулата“ и  „Маказа“. 

Пътуващите към Гърция, независимо от тяхното гражданство, трябва да притежават QR код чрез попълване на електронни формуляри за локализиране PLF (Passenger Locator Form) на електронен адрес: https://travel.gov.gr.

Припомняме, че във връзка с усложнената епидемиологична обстановка в някои области на Гърция е въведено временно ограничение на движението в нощните часове. За зоните, попадащи в ниво 3 (оранжево) и ниво 4 (червено), е забранено движението в интервала от 00:30 ч. до 05:00 ч. Изключения се допускат за работещите нощна смяна или при спешни случаи (проблеми, свързани със здравето).

По данни на посолството ни в Атина заради влошената епидемиологична обстановка от 06:00 ч. на 29 октомври 2020 г. окръг Серес, където попада и Промахон,  както и окръг Йоанина, ще влязат в т.нар. червена рискова зона със степен 4 . Вследствие на това може да бъде наложена забрана за движение както извън, така и в рамките на съответните области.

Считано от 06:00 ч. на 29 октомври 2020 г. ще се повиши и нивото на риск до ниво 3 (оранжево) на област Родопи, с център град Комотини.

Според картата за здравна безопасност и защита срещу инфекцията Сovid-19 в Гърция (https://covid19.gov.gr/covid-map) към момента в ниво на риск 3 (оранжево) попада и град Солун и областта около него, както и област Атина.

Сред ограничителните мерки в „червената“ и „оранжевата“ зони са и задължително носене на предпазни маски в такситата, леките автомобили, освен ако шофьорът не е сам или с него пътуват роднини от първа степен. Маските са задължителни и в професионалните МПС, когато освен шофьора има и друг персонал или пътници. За районите от ниво на риск 3 и 4 максималният допустим брой на пътуващите в лек автомобил е трима души. При неспазване на правилата на всеки нарушител се налага глоба от 150 евро.

Посочените мерки и ограничения ще се прилагат до 9 ноември 2020 г. След тази дата, на база на развитието на епидемиологичната обстановка, ще бъдат предприети следващи действия от страна на компетентните гръцки власти.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: [email protected][email protected][email protected];[email protected].

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK