Епидемията от коронавирус може да се завърне през есента, но в по-лека форма. Това мнение изрази в сутрешния блок на БиТиВи проф. Николай Витанов от Националния оперативен щаб.

По думите му сега сме в предпоследна фаза на разпространението на заразата, защото текущо има по между 20 и 40 случая. "Този сценарий е стабилен, следващият е между 0 и 20 и с уговорката, ако мерките се спазват и няма дълги пасове, обясни професорът.

Според него именно мерките са довели до спадане броя на инфектираните. Според Витанов това, което най-вече е пресякло лавинообразното разпространение на коронавируса у нас е носенето на маски, като затова е спомогнало и поставянето под карантина на завърналите се от чужбина.

Той отбеляза, че ако COVID-19 се завърне през есента, то той ще е под по-лека форма и може и да не се наложи такова масово затваряне в икономически план. Ако има и ваксина, няма въобще да има затваряне на икономиката. Мерките печелят време на химиците да създадат ваксина и лекарство, каза още Николай Витанов.

Все още не се знае как ще се държи вирусът, за да се говори все още за пълно излизане от епидемията. Зависи какво е поведението на коронавируса, два пъти е имало епидемия на такива вируси, които са отшумели от само себе си, но сега разпространението е много голямо и за разлика от предишните случаи има вече няколко милиона заразени. /news.bg/