Само Банско и Гърмен без одобрени проекти по схема „Помощ в дома”

Тотю Младенов, снимка: infomreja.bg, архив

166 общини получиха договори за над 32 млн. лева за услуги за лична помощ и социално включване, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика. Договорите по схема „Помощ в дома” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР) връчи социалният министър Тотю Младенов.

От Благоевградска област има сключени 12 договора, или всички общини без Банско и Гърмен.

В събитието участваха министър-председателят Бойко Борисов, заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов.

По време на изказването си министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че с финансирането по схемата „Помощ в дома” общата стойност на средствата, насочени към общините по ОПРЧР, възлиза на 212 млн. лева. Той се обърна към кметовете, като ги призова да ускорят процеса по усвояване на средствата по договорите, за да достигнат максимално бързо до хората в нужда.

По схема „Помощ в дома” ще бъдат назначени 4 440 лични асистенти, които ще обслужват над 15 хиляди възрастни хора и хора с увреждания, посочи министър Младенов и обобщи, че през 2013 г. по схеми на ОПРЧР и Националния план за действие по заетостта ще работят около 17 хиляди асистенти, които ще предоставят услуги на над 30 хиляди потребители.

Чрез „Помощ в дома” общините ще извършват три основни типа дейности – за лична помощ, за социална подкрепа и социално включване и за битови дейности. Със средства от безвъзмездната финансова помощ ще бъдат създадени центрове и звена за услуги в домашна среда, в които ще се предоставят почасови грижи към хора с увреждания и възрастни хора, чието самообслужване е затруднено или невъзможно.

С реализацията на операцията се въвежда нов модел за предоставяне на общински социални услуги, чрез които се създават предпоставки за комплексно задоволяване на потребностите на нуждаещи се от обслужване лица на съответната територия.

По ОПРЧР нивото на договорените средства е 80%, а размерът на плащанията вече достига 700 млн. лева, припомни заместник-министър Русинова и допълни, че всеки десети човек в страната се е възползвал от мерки на ОПРЧР. Тя акцентира върху важността от реализация на схеми като „Помощ в дома”, чрез които от една страна се помага на хора в нужда, а от друга се създава заетост във време на криза.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK