Хиляди кюстендилци видяха уникалната плаваща картина на Майстора

Снимки: Infomreja.bg

Евгени Серафимов и школата „Новите Майстори“ постигнаха истински фурор в Кюстендил. Снощи за първи път пред кюстендилска публика беше показана уникалната плаваща картина на Майстора – „Момиче със слънчогледи“.

Целият спектакъл „Живите картини на Майстора“ беше наблюдаван от стотици на парк „Езерата“. Невероятни фолклорни изпълнения, танци и, разбира се, представянето на поредния арт проект предизвикаха бурните овации на публиката.

Уникалната плаваща картина беше показана за втори път, като първоначално тя изгря на гребния канал в Пловдив, а след което в родния град на Евгени Серафимов.

„Картината е разположена на площ от 5 декара. Фонът е кафеникаво-зеленикав, каквато е и водата, погледната отгоре. Централното пано е самият лик на момичето – Тодорка Каменова, като на отделни пана са изобразени и слънчогледите. В изработката на уникалния арт проект са участвали общо 18 млади художници от Кюстендил, които са неизменна част от школата „Новите майстори“, обяви авторът на проекта и известен кюстендилски художник, Евгени Серафимов.

Той припомни, че в ХГ „Владимир Димитров - Майстора“ - Кюстендил, още се пази последният комплект маслени бои на великия творец, с които той е рисувал.

„Това чудо на изкуството стана възможно, след като спечелихме проект пред Община Пловдив, като част от инициативата Пловдив - Европейска столица на културата. Нашата разработка е съвместна - на Община Кюстендил, Сдружение „Партньори“, чрез школата „Новите майстори“ и студио „Дебют“.

Ние бяхме сред общините финалисти и така получихме покана да представим наш проект, което ни обезпечава чисто финансово. От 150 разработки мога да се похваля, че ние се класирахме на второ място, което е невероятен успех“, разказа кюстендилският художник.

Подобна плаваща картина до този момент не е правена, а заради иновацията Евгени Серафимов и школата „Новите Майстори“ вече имат покана да я представят в Брюксел.

 

Снимка: Личен архив

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK