Същински ужас преживял Симеон Сакскобургготски при посещението си в Рила миналия уикенд. Това съобщи самият той в своя официална позиция по повод случая с багерите край Седемте рилски езера.

"Царицата и аз се разходихме в Рила. Търсехме почивка сред хубавата ни природа. Боровец - един световен планински курорт. Но вместо да се насладим на спокоен следобед, изтърпяхме същински ужас!", посочва той.

Случаят е станал над курорта, в посока хижите "Марица" и "Заврачица".

По думи на Сакскобургготски е силно казано да се твърди, че става въпрос за "път".

"Този друм там мога да сравня само със следвоенна територия, подложена на бомбардировка. Път просто няма! Има ями, езера, скали, кал", описва терена той. Според него достъпът е възможен единствено с високопроходим автомобил.

Сакскбургготски недоумява как в близост до престижен курорт, какъвто е Боровец, е възможно "подобно безхаберие или мързел" от страна на хората, отговорни за поддръжката на пътищата и пътеките в Рила.

Същевременно се давали много средства за изравяне и насипване с чакъл на пътеки във високата част на планината. Той определя ситуацията като "кощунство и некомпетентно поведение".

Сакскобупгготски изразява надежда, че ставащото на Рилските езара няма да се превърне в нова "подпорна стена" или асфалтов път.

Ако за тези багери е необходимо да се намери работа - да ги пратят да поправят там, където наистина е нужно, а не да съсипват природата, категоричен е той.

За случая появилия се багер до езерото Бъбрека стана ясно преди дни. От парка обясниха, че няма да се строи нищо, а багерът е нужен за оформяне на пътеките, където ръчният труд не успява.

Прокуратурата започна проверка, а на 1 юли Борисов разпореди проектът за Седемте рилски езера да бъде спрян. /news.bg/