Сайтовете вече не носят отговорност за коментарите по страниците им

Снимка: Shutterstock

Европейският съд по правата на човека реши окончателно, че уебсайтовете не са отговорни за коментарите, оставени от техните читатели, съобщава сайтът kaldata.com.

Решението идва, след възникнал спор около собственика на унгарски сайт, който беше съден заради коментари, оставени от читателите му под материали. Сайтът index.hu беше съден от агент по недвижими имоти през 2013 г. заради негативното обрисуване на компанията, за която работи, в коментар под материал на медията.

Според решението на Европейския съд по правата на човека, ако сайтовете се държат отговорни за публикуваните в тях коментари, то това би представлявало нарушение на правото на свободно изразяване. Даже и при публикуването на обидни и вулгарни коментари, стига те да не са в нарушение на закона, като например т.нар. "език на омразата".

Би Би Си на свой ред цитира Европейската харта за правата на човека, в която е записано, че свободата на изразяване е изконно право на всеки член на общността.

Държавата може да ограничи това право единствено в случаите, в които са засегнати интересите на държавата в областта на националната сигурност, в случите, в които с това може да се предотврати престъпление, да предпази морала.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK