Сагата с опасното свлачище в Плетена приключи, МРРБ отпусна над 1 милион лева

Снимка: Infomreja.bg

Министърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков днес, в късния следобед, разписа документ, с който на община Сатовча се отпускат над 1 милион лева за укрепване на опасното свлачище при село Плетена, което от 2015 година е най-големият проблем в селото, тъй като то представлява изключително голяма опасност, както за къщите в района на свлачището, така и живота на семействата живеещи в тях.

С отпуснатите пари от МРРБ ще бъде извършена корекция на деррето и трайното овладяване на свлачището, коментира кметът Арбен Мименов, който от 2015 година заедно със сегашния депутат от село Плетена - Елхан Кълков, упорито настояваха за отпускане на средствата буквално за спасителните строителни дейности по укрепването на опасното свлачище.

Семейството на Руси Къдрев миналата година след опасно активиране на свлачището след продължилите няколко дни валежи бе първото евакуирано семейство, което бе настанено в старото училище.

Заради опасността земните маси да не затрупат къщите и хората, в старото училище тогава бяха създадени условия за евакуирането и на останалите застрашени семейства.

Един от обитателите на опасните къщи замина при близки в Якоруда, други хора зарязаха къщите и покъшнината си и се подслониха временно при роднини.

За евакуацията на застрашените семейства тогава бе издадена официална заповед от Мименов.

Както многократно писа и ИНФОМРЕЖА, от 2015 година няколкото къщи на местните жители Руси Къдрев, Горан Шекеров, Светослав Юсев и др. в Плетена са под непрекъсната опасност от затруване от свлачището, което при дъжд и сняг се активира. От няколко години хората живеят под панически страх за оцеляването си.

При евентуално свличане на земните маси съществува опасност, при която да бъде откъснат главният път и селото да бъде разделено на две.

Хората в Плетена коментират, че голямото количество подпочвени води и дъждовете са причината за активирането на опасното свлачище. Преди дни специалисти от общината, които непрекъснато наблюдават свлачището в кв. 33 в Плетена, са установили, че новото отклонение на свлачището, къщите и уличните платна е достигнало от 6 до 15 метра.

Днес новината от семействата, които чакат години държавата да отпусне пари, за да се реши проблема със свлачището и страховете им, бе посрещната със сълзи от радост, а кметът на община Сатовча от тяхно и от свое име пожела чрез ИНФОМРЕЖА да изрази благодарността си към министър Николай Нанков за проявеното разбиране и отпускането на средствата за решаването на най-наболелия проблем в Плетена.

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK