Нинова: Затваряте държавата, без да гарантирате грижа за хората

Снимка: БСП

Моментът изисква отговорност на държавници, смята Нинова

Декларация от името на цялата парламентарна група на "БСП за България" направи лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод повторното затваряне на държавата без грижа за хората.

„Докато депутатите от мнозинството отклонявахте вниманието с мъртвороден и печално приключил опит за свикване на Велико Народно събрание и приемане на нова конституция, правителството на Борисов затвори държавата, без да осигури грижа за хората. Затварят се училища, детски градини, университети, молове, ресторанти, ограничават се събиранията на хора до 15 човека“, обяви от парламентарната трибуна председателят на БСП Корнелия Нинова по повод изненадващото включване в днешния дневен ред на Народното събрание предложението на управляващите за свикване на ВНС, което бе отхвърлено.

Нинова заяви отговорно и категорично: „Разбира се, здравето на хората е най-важно, но това затваряне трябваше да бъде съпътствано от икономически и социален план. Правителството направи това затваряне без готовност за нови икономически мерки, които да влязат в сила веднага, едновременно със затварянето.

Икономическите субекти затварят в петък, но никой не знае кога ще влезе в сила държавната помощ за икономиката, за домакинствата и семействата. В близките дни това щяло да се обсъжда с работодатели, казва премиерът Борисов днес. При първата вълна, помощта за фирмите беше осигурена след 3 месеца. По думите на работодателите от мярката „60-40“ са се възползвали 8% от фирмите в България.

Днес Борисов говори гръмко и обещава помощ на родители в неплатен отпуск  - по една минимална заплата. Но, уважаеми народни представители и български граждани, тези обещания са голи думи. Защо? Няма ги в бюджета на изтичащата 2020 г. А в бюджета, който днес гласувате за 2021 г. не е предвиден нито лев за новите помощи, които днес обещавате щедро. Тоест, обещаните мерки на правителството не са осигурени в бюджета на правителството. Значи заблуждавате хората. Това е още хаос в хаоса досега“.

Лидерът на българските социалисти по време на дебатите върху Бъджет 2021 посочи: „Вчера призовахме управляващото мнозинство, правителството и премиера – спрете гласуването на този бюджет. Българите имат нужда от подкрепа, всеки трябва да почувства грижата на държавата. А държавата има нужда от управление със здрав разум, предвидимост, спокойствие и сигурност. Ако стъпим на тези основания, ако си поставим цел грижа за хората, спокойствие и сигурност в държавата, ви предлагаме да направим следното: Днес спираме гласуването на бюджета – първо. Второ – новите икономически и социални мерки в помощ на икономиката и домакинствата да се включат в бюджета допълнително и да се осигурят финансово – защото сега ги няма там и не са финансово осигурени. И след това – да продължим с гласуването“.

Корнелия Нинова се обърна към народните представители: „Моментът изисква висока отговорност на държавници. Сега ще проличи кой гледа с хоризонт – изборите през март и цел лично и партийно оцеляване, и кой – с хоризонт години наред и с цел – превеждане на България през кризата с грижа към хората“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK