Сачева: Мярката 60/40 може да стане 80/20

Деница Сачева, снимка: МС, архив

"Ако има нови нива на покачваща се безработица, те са очаквани в края на годината"

Планира се удължаване на мярката 60:40 с още три месеца с опция до края на годината. В такъв случай тя ще има нужда от нов дизайн и ще бъдат регистрирани и безработни лица, като работодателите ще могат да ги наемат. Секторът на автобусните превози ще бъде в режим на помощ 80 към 20, защото е ключов. Това коментира пред БНР министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

В следващите месеци не очаквам трусове по отношение на безработицата. Но има и редица фактори, които могат да повлияят върху нея. Ако има нови нива на покачваща се безработица, те са очаквани в края на годината", отбеляза тя.

„По оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ предвиждаме 160 млн. лева да бъдат насочени към наемане на хора, регистрирани в бюрата по труда и да могат те да получават възнаграждение по линия на програмата в размер на една работна заплата и осигуровките към нея“.

Сачева коментира темата за вторите пенсии. Очаква се министерството да направи конкретни предложения за фазите на изплащане на втория стълб и за корекции, свързани с индивидуалните коефициенти.

"Въпреки че данните показват трудности заради кризата, няма причина да се притесняваме за сигурността на пенсионната система. Над 3 млрд. лева от Сребърния фонд се намират в Българската народна банка. Няма нужда да генерираме допълнителни притеснения на този етап", каза ресорният министър. /Novini.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK