Сабина Донева - най-добър изпълнител на "Пирин фолк"

Сабина Донева, снимки: Община Сандански

Завърши 21-вото издание на Балканския международен фестивал „Пирин Фолк 2013 г”. „Блестяща организация, запомнящи се песни и ново изгряващи звезди и открития”- така бе описан той на заключителната пресконференция от членове на журито, автори, изпълнители и медии.

За два дни Сандански се превърна в музикална столица на България, където възможност за изява имаха 12 певци, три групи, един дует и 26 песни. Разноцветието от песни, кръшни танци и талант затрудни максимално фестивалното жури с председател проф. Драгостинов, което единодушно избра песента по музика и аранжимент на Игор Трайковски „Синовете на Пирина” в изпълнение на талантливата Таня Скечелиева за победител в конкурса за песен.

Второ място спечели песента по текст и музика на Никола Ваклинов „Старата механа”, която бе автентично и майсторски поднесена от Денислав Кехайов, трето място спечели песента „Самодива” по музика на Илия Илиев в изпълнение на победителката в първия сезон „Music Idol” Невена Цонева.  Всички песни бяха  „аранжирани” подходящо с танцьорите от  местните  балети  „Жасмин”  и  „Феерия”, а различните  музикални стилове допринесоха за повишеното настроение на всички в публиката.

Втората вечер, малко преди кулминацията на Гала вечерта бе и конкурсът за изпълнители, в който квалитетното жури без колебания отреди първото място на младата Сабина Донева, която бе обявена и за откритие на „Пирин Фолк” и талантлив млад изпълнител според класацията на Радио „Благоевград”.

Една от легендите на фолклорната музика - македонецът Петър Нечовски, зае второто място. Третата награда отиде при певицата Невена Цонева, която покори журито с песен на Паша Христова. Освен третото място журналистическото жури я определи за най-добра певица, а на заключителната пресконференция Невена Цонева получи специално отличие и от Радио „Севлиево”.

Специалната награда на община Сандански бе връчена на сцената от кмета на общината Андон Тотев за песента „Гореща любов” по музика и аранжимент на Милан Завков, в изпълнение на Влади Вълчев и македонката Милица Кузмановска.

В раздела за вокални групи победители станаха дует „Кристиана и Невена” от Пловдив., които заеха и първото място според оценките на журналистическото единадесет членно жури. Многобройната публика на Летния театър в Сандански също имаха възможност да изберат свой фаворит чрез талони. Те определиха песента „Да имаш приятели” за най- добра, а Велизар Илиев грабна сърцата на всички и бе определен за техен любимец.

Бяха връчени още много награди и отличия, включително за най-добър текст, най-добър аранжимент и най-добра интерпретация.

Фестивала бе закрит от водещите Станислава Ганчева и Ники Николов с пожелания за щастие, любов и песни в сърцето.

 

Изпълнителите Милица Кузмановска и Влади Вълчев, чиято песен спечели наградата на община Сандански

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK