С възпоменателна вечер отбелязаха Деня на Западните покрайнини в Босилеград

Снимка: КИЦ - Босилеград

В салона на КИЦ „Босилеград“ се проведе традиционната вече възпоменателна вечер по повод Деня на Западните покрайнини. Гости на събитието бяха депутатът от ВМРО Борис Вангелов, представители на кюстендилската организация на ВМРО, представители на Граждански комитет „Западни покрайнини“ и на Демократичния съюз на българите.

Събитието започна с минута мълчание за жертвите загинали на границата, след което председателят на КИЦ „Босилеград“ Иван Николов поздрави гостите и започна с думите „Жестока е съдбата на народ, който отбелязва деня на окупацията си, като отправна точка на своята история“.

В изложението си той говори за значението на тази историческа дата, с която започва тежката историческа драма на българите, като особено наблегна на оценките за нечовешкия характер на „черната граница и за престъпленията на комунистическия режим срещу дейците на Вътрешната западнопокрайнинска организация „Въртоп“.

Малко по-оптимистично прозвучаха думите на депутата Борис Вангелов, който от историческите факти плавно премина към днешния ден и ролята на България за европеизиране и трайно омиротворяване на Западните Балкани.

Той подчерта, че българската подкрепа за членството на Сърбия в ЕС не е безусловна и че в рамките на преговорния процес Сърбия трябва да изпълни европейските изисквания за правата на човека и за правата на малцинствата.

Д-р Валентин Янев от Граждански комитет „Западни покрайнини“ наблегна за европейските изисквания за защита на околната среда, които Сърбия ще трябва да изпълни за членството си в ЕС и разви актуалната теза за замърсяването на притоците на река Драговищица от мините „Караманица“ и „Благодат“ с тежки метали и химически реагенти.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK