С водосвет, курбан и юбилеен вестник почетоха 130-годишнината на черквата в с. Багренци

снимки: Читалище "Асклепион"

Стотици местни хора и гости се събраха в черквата “Св. св. Кирил и Методий” в село Багренци в деня на равноапостолните братя първоучители, за да отбележат тържествено 130-тата годишнина от нейното построяване.

Храмът е уникален за региона със своите размери. При оттеглянето си от Кюстендил руските войници-освободители оставили в селото православен кръст и известна сума пари със заръката с тях да бъде построена черква.

Заръката им била изпълнена от майстор Георги Манчов от с. Полетинци и през 1885 г. храмът бил готов. Изографисали го братята от изцяло българското село Каракьой в Македония Марко и Теофил Миневи.

Черквата била необичайно голяма и красива за едно село и можела да побира цялото местно население наведнъж. В нея десетилетия наред се венчавали младоженците от всички съседни села, които нямали свой храм.

Кметството на с. Багренци и черковното настоятелство се наеха с амбициозната задача да почетат 130-годишнината на храма с голям курбан за здраве, празничен водосвет и специален юбилеен вестник.

Благодарение на отзивчиви дарители идеята беше реализирана в деня, в който Православната църква почита паметта на светите братя Кирил и Методий.

В празничния ден в храма дойдоха стотици местни хора – от още непроходили дечица до баби, които са минали тук под венчило преди повече от 70 години. Сред гостите бяха кметът на Кюстендил Петър Паунов, както и кметове и кметски наместници на селата в общината, областният управител Виктор Янев, народни представители, бизнесмени и багренчани, които отдавна вече не живеят в родното си село.

От години тук не са се събирали толкова много хора – това е вълнуващо и дава надежда, че пътят към храма няма да обрасне в трева и забрава, споделиха бившият кмет на Багренци Тодор Христов и неговият млад амбициозен колега – сегашният кмет Иван Христов.

И двамата заедно с черковното настоятелство  са положили много труд за ремонта на черквата и за благоустрояването на черковния двор, който става все по-зелен и по-красив. И до ден днешен няма такава голяма и красива черква в региона, гордеят се двамата и изразяват своята благодарност както към дарителите, така и към всички местни хора, които правят всеки според силите си храмът да има достолепен вид.

Този празничен ден със сигурност ще бъде помнен дълго в село Багренци. Старите ще разказват за него, докато могат, а малките деца, които чуха тържествения звън на черковните камбани, някога ще се умиляват и ще се гордеят, че са били част от атмосферата на този достолепен юбилей и ще дават своя принос за бъдещите юбилейни годишнини.

 

снимки: Читалище "Асклепион"
снимки: Читалище "Асклепион"
Кметът на с. Багренци Иван Христов е горд с цялостната организация за курбана и със специално издадения юбилеен вестник за историята на черквата
снимки: Читалище "Асклепион"

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK