С винетка или без от "Струмско" до центъра на Благоевград?

Снимка: Infomreja.bg

Георги Терзийски: Министър Аврамова знаеше за проблемите при въвеждане на тол таксите

Регионалният министър Петя Аврамова е била запозната с проблемите при въвеждането на тол системата. Това заяви в студиото на bTV председателят на АПИ Георги Терзийски. Той не е предупредил лично премиера Бойко Борисов за евентуално затруднение при въвеждане на смесената система за заплащане на пътищата, защото е привърженик на субординацията (спазване на йерархичните стъпала - б.р.).

Сигнализирал съм министерството, че се забавя (въвеждането) по технически причини и това може да доведе до проблеми, стана ясно от думите на Терзийски. Техническите причини са уточняване кой ще заплаща за поддръжка на пътищата от републиканската пътна мрежа, които са в състава на по-големите общини, стана ясно от разговора.

Министър Аврамова е била уведомена и от него, и от проф. Олег Асенов и това е коментирано многократно, обясни шефът на АПИ. Той е предупредил министърката по време на съвещания, а не официално с документ. За хапливите думи от страна на премиера Бойко Борисов, че му "въртят номерца", Терзийски каза: "Не мога да коментирам, това е решение на премиера". Повод за репликата от страна на Борисов бяха протестите, с които хората в близките населени места до София настояват да не заплащат винетка, тъй като те са в състава столична голяма община.

Автобусите от градския транспорт също ще трябва да плащат тол-такси за участъци, за които се дължи тол. Столична община са наясно и са питали как най-ефективно да си организират транспорта, каза Терзийски.

Запитан директно: "Въртите ли "номерца" на премиера, Терзийски каза: "Опитваме се да изпълняваме и ефективния контрол, който трябва да бъде наложен и да дисциплинира нещата.".

"Процесът не е толкова елементарен, още в началото на 2019 г. отправихме искане до всички общини на държавата да уточнят своите граници, за да знаем и да организираме дейността, за да бъдат таксувани само участници извън населените места. Получихме искания в някои общини, за да бъдат прекласирани. По отношение на Столична община са водени разговори в няколко месеца - има участници, които събират голям трафик", каза Терзийски.

8 млн. лв. на година струва поддръжката на 151-километровата зона около София, за която няма да се дължат винетни такси, обясни Терзийски. "Вчера столична община официално депозира искане за изваждане тези участъци. Освен обхвата на участниците трябваше да бъде направен и анализ какви приходи трябва да компенсираме заедно със Столична община. Въвеждаме смесена система - и винетка и тол - уточнявахме финансовите параметри", заяви Терзийски.

По думите му няма глобени без винетки в зоната на шосета в района на Столичната община, за която ще се дължат такси.

Според репортаж на същата телевизия шофьор от Бистрица е получил два фиша за първите дни от въвеждането на платеното преминаване.

Камерите имат различен режим на действие - винетка, тол, мониторинг на движението, уточни шефът на АПИ.

"Тези участъци, които са обект на преговори нито един фиш няма генериран от 17 ноември. В този участък в момента не се генерират фишове за глоби. Автоматичното генериране отчита кой автомобил е с винетка и кой-не", обясни Терзийски и поясни, че има напрежение.

На въпроса: "Ходихте ли като глашатай от населено място?", той заяви, че е провел срещи и разговори по телефона с кметове от тези населени места, в чиито участъци са уточнени със столична община, че няма да подлежат на винетна такса и изброи - Бистрица, Панчарево, кмета на Банкя.

Столична община ги включва в собствената си система, но след като те (столична община) поемат поддръжката на тези участъци, каза Терзийски. Пътната агенция ще поддържа тези участъци, но разходите, които тя прави, ще бъдат поемани от съответните общини, съгласно споразумението, което ще подпишем с всяка община след решение на МС.

Подобни казуси имат във Варна, Бургас, Пловдив, Бургас, Благоевград - кв. "Струмско", трябва да плащат винетка, за отидат до центъра на града. В Стара Загора Тракийският университет е отдалечен и към момента вероятно трябва да се плаща винетка, за да могат студенти и преподаватели да отидат от града до учебното заведение.

За срязаната камерата в Бистрица стана ясно, че 100 000 лева са щетите от този вандалски акт.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK