С тържествен концерт и награждаване на изявени учители и ученици почетоха 24-и май в Банско

Снимки: Община Банско

С тържествен концерт, изнасяне на знамената на училищата и хиляди усмивки бе отбелязан в Банско 24 май – Денят на българската просвета, култура и на славянската писменост.

За да празнуват заедно деня на светите братя Кирил и Методий, на централния площад в планинския град се събраха ученици, учители, просветни и културни дейци, както и хиляди развълнувани граждани.

С пъстра програма, подготвена от най-важните участници в празника – талантливите деца на Банско, бе поздравена обществеността, а кметът Георги Икономов и народният представител Александър Мацурев поднесоха своите поздравления към съгражданите си.

„24 май е уникален по същността си празник, без аналог в традициите на другите страни, празник, в който един народ отбелязва духовното си пробуждане и вечния си стремеж към усъвършенстване чрез словото, образованието и духа. Празникът на Светите братя Кирил и Методий, небесните покровители на Европа, чието дело има историческо значение, което далеч надхвърля просвещението на българската нация.

Създадената от тях азбука не само полага началото на българската книжовност,  култура и идентичност, но и утвърждава демократичното право на всеки народ  да твори на собствен език, да има своя писменост, като израз на великата идея за духовно равенство на всички.

Заради това, ние наричаме 24 май най-светлия, най-българския празник. Днес навсякъде в България звучи пребъдналият химн „Върви народе възродени“. Един химн, една посока, по която народът ни върви в добри и трудни времена”, бяха част от приветствените думи на градоначалника.

Както се полага на този ден, незабравим като детството и вечен като земята ни, бяха връчени награди на изявени учители, ученици и културни дейци. Незабравка Икономова – дългогодишен читалищен председател, дала своя огромен принос за развитието на читалищното дело в Банско, дари на своята голяма любов, читалище „Никола Вапцаров”, свои лични отличия за дейността си, които ще останат във фонда. Тя бе поздравена лично от Икономов за цялостната си просветна дейност.

В знак на признателност към работата на учителите, културните и просветни дейци, празникът продължи с коктейл, организиран от ръководството на община Банско.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK