С тревога за разделното събиране на отпадъците в Гоце Делчев

Снимка: Infomreja.bg

Решаването на проблема е комплексно

Община Гоце Делчев отдавна въведе разделното събиране на отпадъците. Напоследък гражданите са улеснени, тъй като вече не е необходимо да разделят рециклируемите отпадъци на три, а само на две – в зелените контейнери – стъкло, а  в жълтите – общо  хартия,  пластмаса  и метал.

Прави впечатление, че, макар и бавно, все повече хора разбират необходимостта от рециклиране. Детските градини и училищата се стремят да създадат подобни навици у подрастващите. Но все още има много граждани, които приемат жълтите контейнери като обикновени кофи за боклук и изхвърлят в тях всевъзможни отпадъци. Това е една от причините някои от тях бързо да се препълват.

В момента в града има контейнери за разделно събиране, които почти не се използват, и други, които са така препълнени, че хората оставят прилежно събраните хартиени и пластмасови опаковки край тях. Такова е положението на улиците „Ален мак“ (зад НПГ „Димитър Талев“), „Байкал“ (до ресторант „Езерото“), „Стара планина“ (в близост до лаборатория ПРОЛАБ).

Отговорът на сигнала, отправен до Общинската администрация, е, че има проблем с организацията БУЛЕКОПАК АД, която два пъти месечно трябва да изпраща свои коли от София, предназначени да извозват събраните рециклируеми отпадъци. Администрацията е взела мерки за отстраняване на проблема. Засега санкции за организацията БУЛЕКОПАК, с която е сключен договор,  не се предвиждат.

Въпросът с навременното изпразване на контейнерите (по договор то трябва да става два пъти месечно) ще се реши. По-бавен е процесът на приучване на хората да изхвърлят различните видове отпадъци на правилните места. За тази цел трябва жълтите и зелените контейнери да се разпределят правилно и да са на повече места, за да не се налага гражданите да носят съответните отпадъци на големи разстояния. Повече трябва да бъдат и обикновените кофи за смет. Сега има хора, които по 3-4 месеца чакат, за да се сдобият с такава кофа.

Накрая да припомним, че контейнерите на ЕКОПАК трябва да се използват само от физически лица. За извозване на производствения отпадък – от магазини и предприятия, трябва да се сключват отделни договори със специализирани фирми.

И още едно напомняне. Всеки четвъртък от 13:00 до 17:00 часа по улиците на Гоце Делчев минава кола за събиране на едрогабаритни отпадъци – дивани, фотьойли и т. н. Имайки предвид това, гражданите трябва в сряда или в четвъртък сутринта да ги оставят до кофите за смет. По-ранното им поставяне там също не е желателно, за да не се загрозява видът на улиците и като цяло на града.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK