С танцов флашмоб деца от Благоевград, Дупница, София и Правец казаха "Не" на наркотиците

Снимки: Агенция "Митници"

Под звуците на песента „We will rock you" и на българснка народна музика 250 ученици казаха „Не" на употребата на наркотични вещества. Флашмобът в зала „Заминаващи" на Летище София бе част от инициативата „Red Ribbon", организирана от Агенция „Митници" и американската Агенция за борба с наркотиците DEA.

За седма поредна година в България се проведе събитието в памет на Енрике Камарена, агент на ДЕА, отвлечен и зверски убит от мексикански наркотрафиканти. В него тази година се включиха 250 тийнейджъри от училища в София, Дупница, Правец и Благоевград. 

Да кажеш "Не" на употребата на наркотични вещества понякога може да изисква много кураж, но това помага не само на вас и вашето бъдеще, но и на вашите приятели, които също могат да решат да не вземат наркотици, заяви посланикът на САЩ Негово превъзходителство Ерик Рубин. Той се обърна към децата като им пожела да имат силата да се погрижат за себе си и за собственото си здраве, защото понякога да кажеш „да" е по-лесно, но този избор нанася на младите хора вреди за цял живот.

В момента на пазара има около 3000 наркотични вещества, 2500 от тях са синтетични наркотици, а те биха могли да предизвикат смърт или увреждане дори при първа употреба,заяви пред децата Стефан Бакалов,началник отдел „Борба с наркотрафика" при Митница Аерогара София.

Европейската статистика отчита около 150 случая на тийнейджъри, които са починали или са пострадали сериозно при първия допир с модерните синтетични наркотици, предупреди Бакалов и допълни, че новите синтетични наркотици са по-евтини, атрактивни и достъпни за децата, но ефектите от тях не могат да бъдат предвидени.

Няма нищо достойно в това да се употребяват наркотици, а хората, които ги търгуват целят единствено печалба, заяви пред децата Едуард Кофи, ръководител на офиса на ДЕА в България. Той разказа историята на зверски убития агент Енрике Камарена, чийто живот и борба са вдъхновили инициативата на червената панделка.

В събитието се включиха детския танцов ансамбъл на "Актавис" от Дупница, таекуондо тим „Похион", танцово училище „Dance Station" и ролеристите от "Dancing Wheels", които показаха, че спортът и изкуството са истинските алтернативи на живота с дрога. Рап-звездата ВенЗи пя и танцува с тийнейджърите в подкрепа на антидрога кампанията.

Митническите служители демонстрираха пред учениците как специално обучените им кучета Епси, Диана и Нерон откриват наркотици. Най-голямо вълнение предизвика у тийнейджърите демонстрацията на залавяне на наркотрафиканти. 

Събитието завърши с антидрога флашмоб. На Терминал 2 на Летище София тийнейджърите танцуваха пред погледите на български и чуждестранни пътници, заявявайки „Proud To Be Drug Free". Флашмобът завърши с дълго право хоро, в което имаха възможност да се включат и всички пътници. 

В инициативата „Red Ribbon Week" участват над 80 млн. души от цял свят. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK