С ритуал по зарязване, вино, музика и танци отбелязаха Трифон Зарезан в с. Плоски

Снимки: Община Сандански

Празникът на лозарите и винарите – Трифон Зарезан, традиционно бе отбелязан в санданското село Плоски.

В присъствието на кмета на общината, Кирил Котев, председателят на Общински съвет – Сандански, и НЧ „Светлина – 42“ с. Плоски – Георги Георгиев, общински съветници, кметицата на селото – София Джиджева, и лозари от селото бяха ритуално „зарязани” лозите в местността Корило заедно с избрания „цар на лозята“.

За здраве и берекет бе отслужен водосвет от местни свещеници. Празникът продължи с всенародно веселие и настроение, за което се бе погрижила Община Сандански и НЧ „Светлина – 42“, с. Плоски.

По специална покана жителите и гостите на селото бяха зарадвани с изпълненията на Духов оркестър Сандански, децата на село Плоски, Танцов ансамбъл „Празник“ и специалните гости – МФГ „Огражденска четворка“ и Ансамбъл „Гайтан“.

На празника освен кореняците плоскалии имаше и много гости от София, Сандански, Благоевград, които имаха възможност да опитат от местния еликсир. Празникът продължава до късно вечерта, когато ще бъде запален и огън, който е особен важен елемент във фолклорната символика на българина.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK