С рибен курбан отпразнуваха храмовия празник на църквата „Св. Николай Чудотворец“ в Мусомища

снимки: Краси Терзиева, infomreja.bg

Двоен празник имаха днес жителите на гоцеделчевското село Мусомища, които на Никулден честваха ведно храмовия празник на местната църква „Св. Николай Чудотворец” и празника на селото. От рано сутринта стотици богомолци от целия Гоцеделчевски регион изпълниха храма, за да се поклонят пред Светеца и да присъстват на традиционната празнична служба, като запалят и свещ за здраве и късмет на семействата си.

Църквата „Св. Николай Чудотворец“ е една от най-старите в региона, по традиция църковното настоятелство раздаде за празника рибен курбан.

От дълги години 6-и декември се почита масово в село Мусомища. Никулден е обявен и празник на селото. По тази причина в навечерието на светлия християнски празник кметът на Мусомища Иван Ламбрев подари на жителите на селото голям празничен концерт. В него взеха участие възпитаниците на неделното училище при църквата „Св. Николай Чудотворец“, учениците от местното училище, както и мъжката и женската фолклорни групи към читалището.

В навечерието на Никулден в село Мусомища грейнаха и светлините на красиво украсената коледна елха.

Десетки търговци допълваха празничната атмосфера, продавайки риба на открито, според традицията, която повелява единствено на Никулден през строгия коледен пост да се яде риба. Тазгодишните цени на никулденската риба в Гоце Делчев варират от 5 до 7 лева.

 

КОМЕНТАРИ

Вили00:02 - 09.12.2011
Да си вземеш питка или курбан на такъв празник не срамнода си хапнеш , не виждам какво толкова срамно има в това . Има далеч по срамни неща госпожоНиколова и се надявам да сте критична повече към тях отколркото към стариците които постят за коледа и сутринта не са сложили нищо в устата си за да се пречистят или ди си вземат нафура за празника . Не виждам срамно в нито една от снимките , въпрос на гледна точка и познания .
Adriana Nikolova03:49 - 07.12.2011
Bila sam mnogo pati v tova prekrasno celo. I sega kakvo vijdat ochite mi hora s palni osta sqkash ne sa qli cqla cedmica... Nemojahte li da snimate ychilisteto,ploshtada,cherkvata ili decata na celoto. Materialat e napisan mnogo dobre no snimkovia material e sram za mysomishtalii.
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK