Манолев се отказва да бъде министър на транспорта

Снимка: Дневник

Номинираният от премиера Бойко Борисов за министър на транспорта Александър Манолев ще се откаже доброволно от поста още преди да бъде избран, твърдят източници на "Дневник" от правителството. Той ще обяви решението си официално днес на пресконференция.

Смяната в кабинета трябваше да бъде гласувана днес от парламента, но това не стана, тъй като президентът Румен Радев не издаде указ за освобождаването на Младен Маринов като главен секретар на МВР и така забави рокадите.

Решението идва няколко часа след публикация в сайта на вестник "Капитал", в която се казва, че в миналото си Манолев има инциденти на пътя, граничещи с хулиганство, както и интересни съдружници от сенчестия бизнес.

Съдружията

Според публикацията Манолев и баща му - бивш митничар и дългогодишен кмет на село Кулата, са спечелили обществени поръчки от държавни енергийни фирми за десетки милиони. През 1997 г. Александър Манолев учредява дружеството "Ал Ко Мер" заедно с Евгени Стамов и гърка Каратанасис Георгиос. Стамов е представител на висшите кръгове на СИК - към онзи момент той е съдружник с Румен Николов-Пашата и Младен Михалев-Маджо, пише "Капитал".

Вестникът посочва също, че във фирмите "Пиринплод - 99" , "Пиринплод" и "Марти мед" номинираният за министър се засича с криминално проявения Костадин Костадинов, който през 2004 г. беше застрелян на паркинга на "Макдоналдс" до НДК. Костадинов е близък до Златомир Иванов-Баретата и е бил управител на казиното му "Бинго Елит" в Благоевград. През 2006 г. е учредено дружеството "Рок 2005", в което Александър Манолев е съдружник с брата на Костадинов - Аспарух, който е лидер на ДПС в Сандански.

Бивш бизнес партньор на Манолев е и бившата общинска съветничка от Сандански Юлияна Янева, която през декември 2017 г. беше обвинена от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления (двамата участват преди време в управлението на "Марти мед").

Пред "Капитал" Александър Манолев е коментирал, че не е участвал в никакви съмнителни бизнеси и е платил добросъвестно всичките дължими данъци през годините. По думите му "всичко друго са спекулации".

Обществени поръчки

Чрез различни фирми Манолев печели в продължение на няколко години - от 2012 г. до 2015 г., множество обществени поръчки с държавното дружество "Мини Марица-изток" за доставка на метали и смазки. Част от фирмите - "Ес Ди Ес Про" и "Ава енерджи", според публикацията, са създадени месеци преди да започне изпълнението на поръчките. Според Манолев обаче това са дружества със сериозен капитал и оборот.

Съдебни дела

В статията се посочват и два инцидента, заради които Александър Манолев е имал досег със съдебната система.

Първият инцидент от 2014 г. в Сандански, когато прокурор от Специализираната прокуратура се е оплакал, че настоящият зам.-министър на транспорта е засякъл автомобила му с джипа си, нагрубил го с репликата "Ти на какъв се правиш" и го замерил с бутилка вода. Подробности за инцидента има в статия в регионалния вестник "Струма", която е изтрита, но още може да се намери през кеша на търсачките, уточнява "Капитал". Според посочената статия Александър Манолев първоначално обяснил, че по време на скандала зад волана е бил шофьорът му, но след това оплакалият се прокурор го разпознал на снимка. полицаят, изготвил акта за хулиганство, пък не успял да намери свидетел, който да се подпише, тъй като всички, които били наоколо не били чули или видели нищо, пише "Струма". Делото за дребно хулиганство се точи дълго, а накрая Манолев е оправдан заради процедурни пропуски на полицията.

Другият инцидент е от 2012 г., когато - според прокуратура - при забранен завой по столичния бул. "Васил Левски" блъска жена, която половин година по-късно умира. Александър Манолев е оправдан на две съдебни инстанции, като съдиите от градския съд посочват, че по колата няма следи от удар, на видеозаписа не се вижда джипът да е ударил жената, по нея няма други травми освен черепно-мозъчните, а протоколът от катастрофата е съставен в нарушение на закона. По случай още текат две граждански дела от наследниците на починалата жена./ Дневник

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK