С първата си повест „След тютюна“ Константин Пашкулев каза „Баста“ на поезията

снимки: infomreja.bg

Първата си повест „След тютюна“ – осъвременен вариант на шедьовъра на големия български писател Димитър Димов – „Тютюн“, представи пред камерен състав неврокопският поет Константин Пашкулев. Снощи той публично заяви, че повече няма да се занимава с поезия и решението му е да се отдаде на белетристиката.

Книгата на Пашкулев, която в Гоце Делчев едни възприемат като кощунство, а други – като добра творба и дори продължение на великото произведение на Димитър Димов, бе представена от Петър Парашкевов – доктор на филологическите науки и бивш преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Константин Пашкулев заяви, че познава всяка буква от творчеството на любимия си писател Димов, както и че знае наизуст почти цялата му книга „Тютюн“. Прочел я за първи път в 8 клас и оттогава останал завинаги в нея, твърди смелият автор.

Именно по „Тютюн“ била и дипломната работа на Пашкулев като студент в Югозападниия университет, на която идеолог в сянка бил д-р Парашкевов.

Бившият преподавател, настоящ пенсионер, каза, че е останал изненадан, когато неговият студент Константин Пашкулев му се обадил и му споделил намерението си да продължи сюжета на „Тютюн“ в съвременен вариант.

„Сполуката на Пашкулев е, че е намерил невероятни персонажи. Не мога да кажа, че е плагиатство. От естетическа гледна точка авторът на „След тютюна“ може да е уязвим, но той ще го продължи. Смятам, че книгата е успешна“, коментира при представянето на книгата д-р Парашкевов.

Сред гостите, уважили новата книга на Константин Пашкулев, бе и кметът на Гоце Делчев Владимир Москов, а културната проява бе гарнирна с музикални изпълнения на автора, Боряна Карпузова и Йорданка Ралева.

Константин Пашкулев е автор на 11 стихосбирки, две камерни пиеси. По негови текстове са създадени 10 македонски фолклорни песни и 10 поп и рок парчета.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

кезим13:21 - 09.05.2014
Ебахти гнуснищ педераст !
Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK