Белоградчишкият еп. Поликарп освети обновения храм в Сапарева баня

Снимки: mitropolia-sofia.org

Белоградчишкият еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, освени обновения храм „Св. Николай Мирликийски“, който се намира в градския парк, в центъра на Сапарева баня.

Храмът, който е един от най-старите в Дупнишко, е построен е през XII-XIII век. При опит за построяване на нова църква през 1838 г.,селяните разкрили западно от него, стари основи и стълбове от друга по-голяма църква.

Установило се, че по-голямата църква е била съборена в началото на османското владичество. Храмът „Свети Николай“ не е бил разрушен, но постепенно започнал да се руши, защото турците не разрешавали да се поправя. Той  е цялостно реставриран през 1937 г. по проект на арх. Александър Рашенов (1892 – 1938). Отличава се с своята архитектура-кръстокуполна църква от типа на свободния кръст, с голяма полукръгла апсида.

Сградата е издигната от тухли върху каменни основи, с характерен начин на градеж т.н. “потънала тухла”, което заедно с дванадесетостенния купол и аркирани ниши определя живописния вид на църквата.

За тържествено обновление на храма, в центъра на селището се събраха десетки жители, сред които бяха кметът на Сапарева баня Калин Гелев и др. служители на общината, председателят на Общинския съвет и фирмата изпълнител.

Еп. Поликарп, след като извърши водосвета, поръси със светена вода храма и направи лития около него.

Той отправи пожелания към жителите на Сапарева баня да се радват и пазят своята история, да се грижат за обновения си храм и да възпитават във вярата идните поколенията.

В чест на празника, църковното настоятелство бе подготвило блогословено ястие, което бе раздадено на голямото множество боголюбци.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK