С празнично шествие и концерт отбелязаха 24. май в Сапарева баня

Снимки: Община Сапарева баня

С тържествено шествие от СУ "Христо Ботев" до амфитеатър "Гейзера" започна празничната програма по случай 24. май в Сапарева баня. Шествието, което се организира за първи път в Сапарева баня, поведоха директорът на СУ "Христо Ботев" Емилия Гелева и отличници от школото. В него се включиха стотици ученици, учители, деца от детската градина и граждани. Кметът Калин Гелев и неговият заместник Славчо Коларски също уважиха празника.

Тържественото честване продължи на амфитеатър "Гейзера", където организаторите от НЧ "От извора - 2013" и СУ "Христо Ботев" бяха подготвили богата музикална и литературна програма. На сцената на Гейзера се изявиха десетки деца от ДГ "Св. Анна", детският фолклорен състав "103-градусов хоровод", училищният мажоретен състав, самодейци от НЧ "От извора - 2013" и ученици. Организаторите бяха подготвили и тематичен конкурс за рисунка на асфалт, а за трите най-добри рисунки имаше и награди.

По време на тържеството, награда получи и ученикът от 5-и клас Християн Иванов. Признанието е заради това, че тази година той е бил от победителите в конкурса "Звезди в радиото". Конкурсът се организира от Радио "Благоевград" и Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий". В престижната музикална надпревара Християн е участвал в раздел "Фолклор".

Празнично слово към присъстващите отправи кметът на Сапарева баня Калин Гелев. В него той подчерта, че 24. май не е просто един от националните ни празници, а тази дата е символ на духовност, вековни традиции и достойнство.

"Това е от историческите факти, които сме длъжни да помним винаги – че ние сме дали писменост на славянските народни и сме се наредили до най-развитите европейски нации.

Използвам възможността да поздравя всички педагози от СУ "Христо Ботев" и ДГ "Св. Анна", които със своята отдаденост, опит и знания спомагат за качественото обучение и възпитаване на нашите деца. Изказвам също своята благодарност на всички читалищни и просветни дейци в нашата община, които с много труд и желание пазят живи традициите и възпитават любов към културата в подрастващите поколения.

На Вас, мили ученици, ще пожелая да бъдете будни, любознателни и да обичате българското слово. Изразявайте по-често своята признателност и уважение към Вашите учители, защото те Ви водят по пътя на знанието и израстването", каза още кметът Калин Гелев.

В отбелязването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост се включи и Общинският духов оркестър от Дупница, който със своята музика създаде неповторимо настроение и дух за празника.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK