С празнична литургия и курбани Микрево отбеляза Гергьовден

снимки: Община Струмяни

С празнична литургия, курбан за здраве и пехливански борби Микрево посрещна храмовия празник на църквата "Св. Георги". В следобедните часове – с курбан и веселие ромите отпразнуват Гюргювица.

С празнична литургия, отслужена от отец Васил Котев, започна в ранни зори храмовият празник на църквата „Св. Георги” в Микрево. Преди това се освети курбанът – за здраве на миряните  на община Струмяни, сготвен благотворително от местни опитни майстори готвачи.

Традиционно храмовият празник се организира от църковното настоятелство със съдействието на кмета на община Струмяни Емил Илиев, който със семейството си беше от първите, които запалиха свещичка в красивия храм.

Храмът се изпълни с множество християни, граждани и гости на селото. Под ръководството на църковното настоятелство се раздаде осветеният курбан,  а в следобедните часове премериха сили – за гергьовско агне борците в пехливански битки.

Още от ранни зори започна и празникът на ромите в квартал „Нова махала”- със закичване на всички домове с дъбови клонки. За празника благодетели дариха три агнета и под ръководството на Кирчо Димев се сготви агнешки курбан за цялата ромска махала, а оркестър от музиканти – виртуози дадоха старт на танците и веселбите в късния следобед – до ранните часове на другия ден.

Много домове и в община Струмяни посрещат Гергьовден като един от най-хубавите пролетни празници, като всяка трета къща е с имен ден. Традиционно на трапезата присъства гергьовското агне, зелена салата и добро настроение.

„Гергьовден е един от най-хубавите празници на общината и на България", сподели кметът Емил Илиев и допълни: "Празник на храбростта и българския воин, почитан като празник и на земеделците, особено почитан и от ромите, които са неразделна и значима част от многообразието на нашата община. Почти всяка къща празнува Гергьовден. Пожелавам здраве и радост и повече поводи за усмивки на всички жители и гости на Микрево и община Струмяни!".

 

снимки: Община Струмяни
снимки: Община Струмяни
снимки: Община Струмяни

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK