С подписка срещу магистрала "Струма" през Кресненското дефиле стартира рафтинг и каяк сезона (СНИМКИ)

Боян Петров, снимка: Infomreja.bg

С подписка срещу преминаването на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле стартира тазгодишният рафтинг и каяк сезон. Тя бе инициирана от алпиниста Боян Петров и еколога Андрей Ковачев, които също уважиха старта на ектремните спускания по река Струма.

И двамата бяха категорични, че целият трафик трябва да се изнесе извън дефилето. Те се обявиха срещу варианта за лот 3.2 на магистралата, според който сегашното трасе в посока Кресна да стане еднопосочно, а другата лента да минава през Стара Кресна и симитлийските села Мечкул и Брежани. 

Боян Петров припомни, че седем месеца след катастрофата в дефилето на 23 август 2016 г., при която пострадаха и двамата с Андрей Ковачев, нищо не се е променило.

"Кресненското дефиле трябва да остане място за рафтинг и за екологичен туризъм. Това е най-богатото място в цяла България. На квадратен метър тук има над 3 000 животински видове, друго такова място в Европа няма", подчерта известният алпинис, който бе избран за „Мъж на годината-2016”.

Идеята на подписката е да убеди правителството, че районът трябва да бъде запазен в автентичен вид и да не се допуска прокарването на нечии интереси. 

Боян Петров отбеляза, че до края на този месец трябва да стане готова оценката за въздействие върху околната среда и сега е времето да се вземат мерки за спасяване на дефилето.

Според него, ако трасето остане на същото място, бъдещо строителство в района е неизбежно.

"Единственият начин да се спаси природата, туризма и рафтинга в Кресненското дефиле е целият трафик да се измести извън него. Затова трябва да съберем повече подписи", призова и Андрей Ковачев.

Вчера край реката бе открит и Фестивалът на екстремните спортове, организиран от община Кресна. Програмата включваше изпълнения на самодейци. На специален щанд пък бяха изложени традиционни тестени изделия и био продукти.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

Андрей Ковачев, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK