С пластмасови капачки Симитли помага за операция на болни деца

снимки: Община Симитли

2 300 килограма капачки предадоха в Симитли, част от глобалната инициатива Cap Project. Идеята е всеки да запази капачката от минералната вода или безалкохолното, да я сложи в джоба си и да я предаде. А със средствата от капачките като вторична суровина да се подпомагат хора в неравностойно положение. Пластмасовите капачки са чиста суровина, малки, по-тежки като плътност от шишетата и по-удобни за складиране и пренасяне. Това е и причината да се събират точно капачките.

Идеята, тръгнала в социалната мрежа Фейсбук неотдавна, „зарази” и обществеността в Симитли. Предложението за събиране на капачки било на Иван Ильовски, служител в социалния патронаж в Симитли, чиито две деца страдат от детска церебрална парализа.

Повече от три месеца общинска администрация, училища, детски градини, социалните заведения, фирми и частни лица събираха капачки от шишета. Резултатът: 160 кг капачки.

Момиче от Симитли пък съдействало количеството капачки, които се събират за операция на две млади момчета от Симитли, да набъбне драстично. Фирмата, в която момичето работи – Евроимпекс Благоевград, дарила за успешен старт на кампанията в Симитли 2 140 кг капачки.

Служителите във фирмата отдавна събирали капачки, като идеята им била като съберат достатъчно, с парите да си направят банкет. Колективът обаче бил единодушен в решението си да дарят събраните над два тона за благородната инициатива.

Така Симитли направи успешен старт на кампанията Cap Project на местно ниво с общо 2 300 кг. Средствата от капачките ще се използват да се подпомогне лечението на Станислав и Илиян Ильовски от град Симитли. На двамата братя им предстоят множество операции за възстановяване на двигателните функции. И двете момчета са с вродена детска церебрална парализа и посещават дневните социални центрове.

„Инициативата ще продължи и в бъдеще. Идеята е не просто да се събират капачки, а да се възпитават и децата да пазят природата и да се учат да помагат. При всяко предадено количество ще помагаме на хора в неравностойно положение”, коментира началникът на звеното за социални услуги в Симитли Ивайло Гоцев, доброволно ангажирал се с организацията и координацията на благотворителната кампания със събирането на пластмасови капачки.

 

снимки: Община Симитли
снимки: Община Симитли
снимки: Община Симитли
снимки: Община Симитли

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK