С плакет и грамоти се върнаха от събора в Копривщица самодейците от Копривлен

Самодейките от Женската фолклорна група при читалището в село Копривлен, снимки: личен архив

Грамоти, подписани лично от министъра на културата Вежди Рашидов, ценен плакет и записи в БНР, които отскоро ще звучат всяка вечер от 18:30 часа в националния ефир. Това са наградите, които получиха за успешното си представяне на XI Националeн събор на българското народно творчество "Копривщица`2015" женската фолклорна група и оркестърът на известния в Гоцеделчевско худжествен ръководител Петър Аврамов.

"Дъх на бор и ароматни билки, песен на птица и звън на стадо, шум от кълвач и повей на балкански вятър - това е Копривщица". По този начин групата при читалището в хаджидимовското село Копривлен изрази голямото си възхищение и преживените емоции по време на участието си в емблематичния събор в Копривщица, където невероятното звучене на автентични български песни завладя не само престижното жури и организаторите, а и хилядите присъстващи на събора самодейци и посетители. 

Уникалното в копривленската група при читалище „Възраждане”, ръководител на която е талантливият музикант Петър Аврамов, е, че повечето участници са сърцати и потомствени певици и инструменталисти.

Със своя внук музикант - Деан, на събора в Копривщица бе и баба Денка Томова, а Катерина Куртова - с двамата си внуци Марин и Тодор, които свирят на тамбура и кавал. 

Бащата на младите и потомствени музиканти от фамилията Куртови - Георги Куртов, също бе част от оркестъра, който представи Копривлен на събора "Копривщица`2015". Двамата братя Георги и Петър Бойчеви, които са майстори на дайрето, пък са братя на дългогодишната певица в женския фолклорен състав на Копривлен - покойната вече Тина Баханова.

Сърцатите певици Катерина Белчева, Дафина Гемова, Снежана Полимерова, Живка Люнгова, Василка Цуцуманова и Елена Тодорова също от много години поддържат и съхраняват ценния автентичен фолклор на Копривлен. 

Въпреки умората и натоварените концертни дни на събора в Копривщица, самодейците от хаджидимовското село споделиха, че няма да забравят прекрасните спомени и емоциите на сцената, както и високо оценения им труд в усилията през годините да съхраняват местния автентичен фолклор и народните носии.

"Всички изпълнители положихме и клетва, че ще пазим, почитаме и предаваме на поколенията българския фолклор", заявиха още самодейците от Копривлен. 


Художественият ръководител на групата Петър Аврамов
Братя Бойчеви с Георги Гаров -фолклорист и преподавател
Баба Катерина Куртова с двамата си внуци Марин и Тодор
Плакетът и грамотите, които получиха за представянето си самодейците от Копривлен

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK