С писмо до Министерски съвет Паунов иска по-високи субсидии за черешите

снимки: Община Кюстендил

Кметът на Кюстендил Петър Паунов внася писмо до Министерски съвет и Областна управа с предложение за увеличаване на субсидията на продукцията от череши за следващия програмен период.

Вместо сегашните 0,18 лв./кг размерът на евросубсидията да бъде не по-малък от 0,40 лв./кг, а за граничните райони не по-малък от 0,60 лв. за килограм готова продукция. Финансовата подкрепа не следва да бъде по-малка от 50% от себестойността на продукта, гласи предложението на градоначалника.

В момента себестойността на качествената череша е 0,90 – 1.00 лв/кг и черешопроизводителите не могат да си възстановят инвестициите при сегашното ниво на субсидии и това създава изключително сериозни препятствия пред развитието на земеделието в региона.

Предприемането на тази мярка е задължителна стъпка в подкрепа на земеделските производители и осигуряване на възможност за развитие на производството и преработвателната промишленост.

Повишаването на субсидията е стимул и гаранция за откриването и поддържането на трудова заетост в регионите с най-нисък доход на глава от населението, категоричен е още кюстендилският кмет Петър Паунов.

 

снимки: Община Кюстендил
снимки: Община Кюстендил
снимки: Община Кюстендил

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK