Съдят собственик на камион за тежки травми на мъж от Сърница при разтоварване на трупи

Снимка: Infomreja.bg, архив

Районната прокуратура в Гоце Делчев е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу И.Т. за извършено от него престъпление по чл. 134, ал. 1 от НК.

Обвиняемият И.Т. бил собственик на товарен автомобил „ИФА“, с нефабрично монтиран на него кран. Той притежавал валидно свидетелство на управление на МПС с необходимата категория за шофиране на този вид превозни средства.

Т. бил помолен от негов познат да превози дървен материал от гърменското село Балдево до гр. Сърница, като предложил на Н.А. да го придружи. На 08.06.2014 г. двамата тръгнали с товарния автомобил за селото, като към тях се присъединил и О., служител на Държавното горско стопанство в с. Гърмен.

Тримата стигнали местността Костичето, където бил складиран дървеният материал. Обвиняемият започнал да товари трупи, докато А. помагал, като премествал автомобила от единия до другия куп. Когато стигнали последния, обвиняемият паркирал автомобила, като го оставил под наклон. Забелязал, че предната лява гума е мека, поради което включил компресора.

В момента, когато Н.А. отишъл да изключи компресора, едно от натоварените дървета се претърколило и паднало върху него. Пострадалият бил откаран за оказване на медицинска помощ.

В хода на досъдебното производство е била назначена съдебномедицинска експертиза, която е установила, че пострадалият Н.А. е получил разкъсно-контузни рани и черепномозъчна травма с признаците на разстройство на здравето временно опасно за живота. Освен това, по време на лечението му, е било диагностицирано наличието на диабет, както и постравматична епилепсия.

От заключението на автотехническа експертиза е видно, че автомобилът е бил натоварен с по-голям от разрешения товар, както и че монтираният на него кран не отговарял на техническите изисквания.

Обвиняемият Т. е нарушил разпоредбите за осигуряване на здравословни безопасни условия на труд при извършване на товаро-разтоварни работи, което е довело до причиняване на тежка телесна повреда на пострадалия А. с постравматична стресова генеза. Това е довело до постоянно общо разстройство на здравето на Н.А., опасно за живота с голяма продължителност, без възможност за възстановяване.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK