Директорът на ПМГ „Яне Сандански“, Елка Божикова, поздрави отбора първенец в състезанието „Евроскола“

Отборът първенец на ПМГ "Яне Сандански" заедно с директора Елка Божикова, снимка: ПМГ

Директорът на ПМГ „Яне Сандански“ - Гоце Делчев, Елка Божикова, прие отбора на училището, който през уикенда показа отлично представяне на състезанието "Евроскола" в Кюстендил. На него Саня Севдева, Ивана Ангелова, Шерифе Рунта, Селма Уруч, Елиф Дъргут, Иван Духов и Мирослав Пехливанов завоюваха правото гимназията да представи България в Европарламента в Страсбург.

По време на работната среща директорът на едно от най-старите средни учебни заведения в областта успя да се запознае от първа ръка с представянето на десетокласниците, протичането на надпреварата, както и емоциите по време на нея и след това. Елка Божикова изрази увереност, че за учениците предстоят още по-големи успехи, а така също и че на визитата си във Франция в средата на април тази година тяхното представяне ще бъде на още по-високо ниво.

По време на пребиваването си в Страсбург младежите ще „влязат в кожата“ на истинските евродепутати. Там младите европейци от Гоце Делчев ще участват в заседанията на различни работни групи и комисии, за да добият реална представа за Парламента, както и за процедурите, чрез които се гради бъдещето на обединена Европа.

Програма „Евроскола“ има за цел да насърчава най-младите жители на Стария континент да опознаят Европейския парламент, да се включат чрез симулирани заседания в работата му и дори да гласуват неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни членки на ЕС прекарват един ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на „Младежкия европейски парламент“.

По време на своя парламентарен ден в Страсбург, около 500 европейски ученици участват в „заседания на комисиите“ и в пленарни заседания, разискват и гласуват резолюции, като дебатите се водят основно на френски и английски език. От мига, в който пристигнат в ЕП в Страсбург, учениците престават да представляват своето училище и стават част от многоезични работни групи, сблъскват се с многообразието на различните национални и лингвистични особености в ЕС.

Чрез необикновения урок на този ден се подкрепя европейското гражданско образование и с дължимото уважение към културните и езиковите различия между държавите членки се допринася за развитието на европейско съзнание.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK