С пет медала се завърнаха българските физици от международна олимпиада

Снимка: Infomreja.bg

С два сребърни и три бронзови медала се завърнаха българските ученици от Международната олимпиада по физика (МОФ), която се проведе в Тел Авив, Израел.

Юбилейното 50-то издание на олимпиадата се проведе от 7 до 15 юли. В него се включиха участници от 80 държави от цял свят.

Състезателната част на МОФ се провежда в рамките на 2 дни в два кръга - теоретичен (3 задачи в няколко физични направления, за които са необходими 5 часа) и практически (една или две задачи също с 5-часова продължителност). Задачите традиционно се подготвят от страната домакин и се одобряват от международния борд.

И петимата участници в националния ни отбор завоюваха отличия. Сребърни медали спечелиха Георги Александров от 12 кл. и Иво Петров от 11 кл. на Софийската математическа гимназия (СМГ).

Бронзови отличия получиха  Александър Проданов от 9 кл. на ППМГ - Казанлък, Владимира Иринчева от 12 кл. и Васил Николов от 10 кл., и двамата ученици в Първа частна математическа гимназия  (ПЧМГ)- София.

Ръководители на отбора в престижната Международна олимпиада са проф. Мирослав Абрашев и гл. ас. Нено Тодоров, преподаватели във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

От 1967 г., до 2019 г. включително отборите по физика на България са спечелили общо 127 медала: 14 златни, 42 сребърни, 71 бронзови, както и 61 почетни грамоти. През 1967 г. България, Полша, Чехословакия, Унгария и Румъния, учредяват Международната олимпиада по физика и България участва във всички издания на олимпиадата от тогава до днес.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK