С онлайн дискусия училището в Хаджидимово отбеляза Международния ден в памет на жертвите от Холокоста

Снимки: СУ-Хаджидимово

Темата на дискусията бе: „Нека помним! Нека ужасите на фашизма никога не се повторят!“

Младшите и старшите посланици на Европейския парламент от СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, отбелязаха 27 януари – Международен ден в памет на жертвите от Холокоста.

Те участваха в дискусия на тема „Нека помним! Нека ужасите на фашизма никога не се повторят!“, организирана от старши посланиците в училището Заприна Глушкова - учител по БЕЛ и ФЕ, и Христина Урдева – педагогически съветник. Двете преподавателки използваха предварително подготвени ресурси, създадени в памет на шестте милиона евреи, жертви на Холокоста. 

Събитието се проведе онлайн заради основната причина  - COVID 19, и бе открито с интересен мултимедиен продукт от старши посланика Заприна Глушкова. По време на дискусията учениците споделяха техните гледни точки относно геноцида на еврейския народ, задаваха въпроси и смело заявиха активната си гражданска позиция.

Особено добро впечатление у всички оставиха интересните и аргументирани тези на единадесетокласничките Виолета Джамбазова и Кристина Лазарова. Виолета обясни много точно произхода на думата „Холокост“, която идва от гръцкото словосъчетание "напълно изгаряне" и се употребява като термин за избиването на евреите. В редица западноевропейски страни, в това число и в Германия, оспорването на Холокоста се счита за престъпление.

27 януари – на този ден светът си спомня за жертвите на нацизма. Приблизително 6 милиона евреи стават жертва на целенасочено унищожаване, планирано и изпълнено от Националсоциалистическия режим в Германия.

На 27 януари 1945 година съветските войски освобождават концентрационния лагер Освиенциум, станал синоним на най-страшното престъпление в човешката история - геноцида над евреите. В продължение на почти пет години в този и други концентрационни лагери Националсоциалистическият режим в Германия избива, измъчва и извършва опити с невинни хора, предимно евреи.

Приблизително 6 милиона са евреите, станали жертва на систематичното нацистко преследване.

През януари 1996 година тогавашният германски президент Роман Херцог обявява 27 януари за национален възпоменателен ден на жертвите на Холокоста. От тогава насам денят се отбелязва с възпоменание и в германския парламент - Бундестага.

Исторически международното честване на тази дата е резултат от срещата на трима държавници. През 1998 година американският президент Бил Клинтън, британският премиер Тони Блеър и шведският му колега Горан Персон поставят началото на инициатива за изследване на Холокоста. През 2005 година ООН официално приема и определя 27 януари като Ден в памет на жертвите на Холокоста.

На своята страница старши посланик Глушкова писа: „Мили ученици, трябва да се гордеем с това, че нашите предци не са мразели когото и да било. Не всеки в България знае подробности за това събитие.

Спасяването на евреите съдържа поука, която е важна не само за българите. Тази толерантност трябва да се запази към всички етнически групи в България. Българите винаги са били добри съседи и домакини. Има много народности в България, но всички имаме една родина и една любов.

Обикновените хора от българския народ искат разбирателство и любов. Нашите предци - и българи, и евреи, и турци, са ни завещали духа на толерантността. Ние сме избрали да живеем в тази прекрасна България! Нека любовта към родината да ни обединява, а не да ни разделя!“

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK