С около 100 хил. лева ще е увеличението в бюджета на най-малката община в България – Трекляно

Снимка: Радко Петрунов, личен архив

С около 100 хил. лева ще е увеличението в бюджета на най-малката община в България – Трекляно, чието население в 19-те села е намаляло вече под 500 жители. Това съобщи кметът втори мандат Радко Петрунов.

Предстои обществено обсъджаде на бюджетната рамка на 12. януари.

Увеличението от около 100 хил. лева ще даде възможност капиталовите разходи за общината да скочат до 415 хиляди лева, с около 80 хиляди повече в сравнение с предходната година.

Ще има повече средства за ремонт на пътища до някое от обезлюдените селца, ще се работи и върху конкретни обекти. 

Най-много разходи отново ще се предвидят за местното училище, което е със статут на защитено. Там учат 42-ма ученици от първи до осми клас, половината са от кв. "Изток" в Кюстендил. Те са на седмичен пансион, а издръжката на всеки от тях струва на бюджета по около 1 800 лева годишно.

Едва 1000 лева са заложени за здравеопазване – за лекарства на боледуващите ученици и за хонорар на медицинската сестра, която им ги дава по рецепта. Собствените приходи не надвишават 100 хиляди – главно от наем на отдадена земеделска земя по параграф 19.

Общината няма да увеличава таксата смет, която е 1 промил, а при ниската данъчна оценка на имотите постъпленията са направо символични – до 6-7 хиляди лева. Докато разходите по сметосъбирането, извършвано от наета от съседния град Земен фирма, са около 20 хиляди лева.

Това е прецедент за българска община, сметосъбиране на загуба, но все пак тази дейност не може да бъде спряна. И без това проблемът с боклука в немалко от българските градове е в ситуация пред криза, а някъде обявиха и бедствено положение. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK