България чупи класацията на ЕС за престъпност, насилие и вандализъм

Снимка: Infomreja.bg, архив

България чупи класацията на ЕС за престъпност, насилие и вандализъм. Това сочат резултатите от проучването на Европейската статистическа служба Евростат. Изследването е за 2017 година.

Проучването цели да определи какъв дял от населението е бил изправен пред проблеми, свързани с престъпността, насилието или вандализма в различните райони на база личен опит.

Спрямо данните страната ни е на върха в черната класация. От всички запитани българи цели 23.6% са отговорили, че са ставали обект или са свидетелствали престъпления, насилие или вандализъм.

На второ място след България се нарежда Холандия. Разликата между двете страни обаче е стряскаща - ако при нас 23.6% потвърждават за случаи на престъпление или насилие, в Холандия този процент е 15%, или с 8.6% по-нисък спрямо у нас, съобщава News.bg.

За сравнение - третата страна в класацията на Евростат е Германия, където 14.2% от запитаните отговарят положително, или 0.8% по-малко спрямо Холандия и 9.4% спрямо България.

Това чувство се засилва, когато се направи сравнение и със средния процент за страните от ЕС-28. Средно 11.6% от всички запитани граждани на ЕС са отговорили положително на въпроса, което е повече от два пъти по-малко, отколкото в България.

Северната ни съседка Румъния, с която обикновено имаме навика да се сравняваме по подобни и други показатели, се нарежда на 11-о място според данни на Евростат. Там 11.3% докладват за престъпления, насилие или вандализъм, което е по-малко от средното за ЕС.

В Гърция ситуацията е по-притеснителна, отколкото в Румъния, но отново значително по-добре спрямо България. Южната ни съседка е на 5-то място с 13.8% криминално навлизане сред населението.

Страната с най-добри резултати по този показател в Хърватия. Там едва 3% от хората са заявили, че са ставали обект или свидетели на престъпления, насилие или вандализъм. Това е почти 8 пъти по-малко спрямо българите, отговорили по този начин на въпроса.

Освен Хърватска с най-добри резултати от проучването са Полша (5.4%), Словакия (6.2%), Финландия (6.2%), Унгария (7.2%), Естония (7.3%), Дания (7.8%), Португалия (7.9%), Словения и Латвия (8%), както и Литва (8.2%).

Статистиката на Евростат през годините все пак отбелязва лек спад за България.
През 2016 година 25% от сънародниците ни са потвърдили за случаи на престъпление или насилие у нас, а през 2015 година процентът е бил още по-голям - 26.3%, през 2014 година - 26.8%.

Проучването на Евростат е изготвено във връзка със стратегията на ЕС за устойчиво развитие.

Резултатите от сондажа помагат за установяването и рамкирането на напредъка в страните членки на ЕС по показатели като осигуряване на спокойствието, личната сигурност на гражданите и достъпа до справедливо правосъдие.

Отчита се и степента на доверие в институциите на ЕС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK