С ново знаме, химн и невероятна програма училището в Дебрен отпразнува патронния си празник и своята 92-годишнина

Снимка: Infomreja.bg

Въпреки студеното време днес деца, учители и гости се събраха в училището в гърменското село Дебрен, което носи името на свети Климент Охридски, за да отпразнуват патронния му празник и неговата 92-годишнина.

Празничният ден започна с великолепна презентация, а малко по-късно тържествената програма бе открита с химна на Република България.

Всъщност днес, на самия празничен ден, бе кулминацията на множеството тържества, които се проведоха в училището в Дебрен по случай 25. ноември.

Сиянието от светлината на детските усмивки и талант, песните стихотворенията, танците, драматизациите бяха повече отвсякога и силно озариха и заляха с много положителна енергия училищния двор, защото това за тях бе и първият празник, който те посрещаха с новото си знаме на Обединено училище с мотото „Ние растем в училището, училището расте чрез нас“. Заедно с групата ученици на сцената всички заедно изпяха и новия школски химн по текст на учителя Константин Пашкулев и музика на Стоян Джамбазов /Джемби/.

Директорът Верхат Топчиев връчи грамоти на първенците. Много родители на ученици днес също станаха съпричастни с празника и изпълненията на талантливите деца на Дебрен, които дадоха всичко от себе си, за да може празникът да бъде запомнен.

Верхат Топчиев поздрави учениците, учителите, гостите и персонала на школото, като пожела на всички здраве и много успехи. "Надявам се от следващата година освен първокласниците да се увеличат драстично и учениците, които ще завършат 10. клас в Обединеното училище "Св. Климент Охридски", отбеляза още директорът.

Като възпитаник на училището в Дебрен, като учител и кмет на общината, Минка Капитанова също честити патронния празник на училището на колегите си, учениците и техните родители, като се ангажира да продължи да помага за подобряване на материалната база на школото.

На 26.10.1925 г. за първи път се отварят вратите на първото българското светско училище “Св. Климент Охридски” в гърменското село Дебрен. Първият учител в старото село е Никола Стефанов Алимански, роден наhttp://debrenschool.eu/home_htm_files/0.gif 25.12.1904 г.

На следващата година в селското школо пристига да учителсва и Стоил Ванев от село Личевци,http://debrenschool.eu/home_htm_files/0.gif Кюстендилско. През 1927 година учител в Дебрен става Георги Дърпатов, през 1929 – Иван Гулев, и през 1930 – Смилен Балтов.

През 1931 г. в училището започва да учителства и съпругата на първия учител Никола Алимански - Василка. Същата година учителската си дейност в Дебрен започва и Василка Димова, а през 1933 – Благойhttp://debrenschool.eu/home_htm_files/0.gif  Галев.

Така се стига до 1968 г., когато в новото село Дебрен се открива и новото училище. Там първият учител, който започва работа при изключително трудни условия, е Рашко Бл. Руйчев. Училището е поместено в текезесарска сушилня, построена за нуждите на селското стопанство.

Първоначално учениците са били общо 18http://debrenschool.eu/home_htm_files/0.gif - от 1-ви до 4-ти клас, в по една паралелка. През учебната 1969/1970 г. учениците нарастват на 38 и се формират по две паралелки от 1-ви до 4-и клас. На работа в училището постъпва тогава и дългогодишната учителкаhttp://debrenschool.eu/home_htm_files/0.gif Надка Руйчева.

До есента на същата година учениците вече са 46. С всички сили и средстваhttp://debrenschool.eu/home_htm_files/0.gif за доброто на учениците помага и директорът Румен Бизьоков. По-късно неговото дело  продължава следващият директор на школото в Гърмен, Спас Тетимов от Гоце Делчев.

След 1993/1994 година училището в Дебрен вече се радва на голям брой ученици – 303, и на много добри учители, броят на които е вече 27.

С голяма всеотдайност и професионализъм се отличава и настоящият директор Верхат Топчиев. Под негово ръководство през 1995 г. се отбелязва 70-годишният юбилей на просветното дело в Дебрен, юбилей, който ще остане в летописните книги с неповторимите спомени на ученици и учители, преминали през този свещен храм на знанието.

На 15.09. 2004 г. най-после настъпва и дългоочакваният и тържествен ден. Всички ученици, учители, жителите на селото с радост присъстват и се поздравяват с откриването на новата училищна сграда, в която днес близо 250 ученици получават знания и възпитание от невероятния учителски колектив, който работи всеотдайно за бъдещето на младите хора от селото.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK