12 пожарникари под карантина след пожара в старческия дом в Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

До края на деня потребителите ще влязат в Дома

Пожарът в Дома за възрастни хора в благоевградския квартал „Струмско“ е причинен от зарядно устройство за телефон и последвало късо съединение.

Това обяви на пресконференция кметът на Благоевград инж. Румен Томов, който преди това, заедно със заместниците си Любен Милев и Василиса Павлова бяха на мястото на инцидента.

Мъжът, който бил в стаята, от която започва огъня, е с леки изгаряни по лицето и е транспортиран в МАБЛ-Благоевград.

Има и още един пострадал, с леко обганяване, той също е за преглед в болницата.

В Дома ще бъдат извършени три дезинфекции – след пожара, след огледа на разследващите и след почистването, което ще бъде извършено от общинската форма „Биострой“.

В момента потребителите са в двора на Дома, раздадена им е храна и вода, линейка дежури пред сградата за да има бърза намеса, ако някой има нужда от помощ.

Общината е провела незабавни преговори с фирми за бърз ремонт на двете унищожени от огъня стаи, както и коридор, ел. табла и ВиК тръба. За щастие покривът не е засегнат, тъй като стаята се намира на третия последен етаж от Дома.

Вчера бе съобщено, че има и заразен с коронавирус потребител, който е на 75 г. Той е в добро състояние. Изолиране  на двора от останалите потребители и ще бъде приведен в Дома през отделен вход.

Очаква се утре около 10 ч. служители на РЗИ да извършат тестване на всички 83-ма потребители и 32-ма служители, досега направените тестове са дали отрицателни резултати.

Ако има повече заразени, те ще бъдат изолирани в други общински имоти, каза кметът Томов.

До края на деня пък всички потребители ще бъдат отново в стаите си. Някои от хората са неподвижни или полуподвижни.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи от мястото на инцидента, сигнал за него е подаден в 10.50 ч. на телефон 112. 5-има очевидци извън Дома, сред които и Добри Хамбарджийски, са видели пушеците от стаята и чули виковете на хората. Те са предприели незабавни действия по спасяването на потребителите и извеждането им извън дома. Въпреки че първоначално са възпрени от персонала, мъжете са рискували и са пренесли възрастните хора в двора на дома.

Пожарът е потушен от самите служители, а пожарникарите са помогнали и за евакуацията.

Около час след инцидента, на място пристигна и главен комисар Николай Николов – директор на Дирекция ПБЗН.

„Поздравявам персонала на заведението, действали са адекватно. Единици са хора,а изнесени на ръце. Продължават да се дезинфекцира дома и да се прави оглед, за да може обитателите да се приберат до края на деня. Има два варианта за да бъдат предпазени пожарникарите, влезли в дома – да бъдат под карантина за 3-4 дни и след това да бъдат тествани, и другият – да прекарат карантина в пожарната служба, за да не застрашават близките си. Общо 12 души са били в Дома при гасенето“, каза ком. Николов.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK