Пожар избухна в Дома за възрастни хора в Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

Доброволци съдействаха за евакуиране на потребителите

Пожар избухна тази сутрин в Дома за възрастни хора в благоевградския квартал "Струмско".

Сигналът за инцидента е подаден в 10,50 часа.

Пред сградата е имало 5-ма очевидци, включително и бившият кметски наместник на селата Габрово и Дебочица - Добрин Хамбарджийски.

Той видял, че от една от стаите на третия етаж излизат дим и пламъци, като се чули и викове от потребителите на дома. 

Първоначално персоналът, който се състои от 32 души, не е допуснал свидетелите да влязат в сградата, за да окажат съдействие за евакуиране на хората, но след настояване от тяхна страна са допуснати и успели да помогнат за евакуирането на всички потребители на дома, които са над 80 човека.

Сред тях е имало доста неподвижни хора.

„Изнасяхме ги с одеяла и чаршафи. Ние изпълнихме каквото трябваше, не ни интересуваше заразата“, каза Добри Хамбарджийски.

По първоначална информация пожарът е предизвикан от късо съединение след включено зарядно на телефон от един от обитателите, който е с леки обгаряния на лицето, но в добро общо състояние.

Транспортиран е с линейка до МБАЛ-Благоевград.

Други пострадали потребители няма. Всички са евакуирани в двора благодарение на бързата реакция на служителите на социалната институция и доброволците.

На място са кметът на Благоевград Румен Томов, заместникът му Василиса Павлова, както и директорът на РДПБЗН - Георги Пармаков.

„Пожарът е локализиран. Има само един леко обгорял човек, който е добре. Похвала на екипа, който е успял да изведе всички хора навън. След малко започва почистване на обгорелия участък и възстановяване на ел. захранване и вода, както и настаняването на хората в дома. Потребителите са 83, 32 са обслужващ персонал. Щетите са сериозни, но ще гледаме да ги възстановим. Благодарности на обслужващия персонал, които са се справили перфектно“, заяви кметът Румен Томов.

Той говори с директора на Дома, както и с пожарникарите, след което влезе в сградата и направи оглед, говори и с пострадалия възрастен мъж, който бе в линейката преди транспортирането му към болницата.

„Запалени са две стаи на последния трети етаж. Предприети са навременни мерки от персонала, впоследствие и от наши колеги е извършена евакуация. Всички обитатели са изолирани на двора. Тепърва ще се установява от какво е възникнал пожара. Няма пострадали“, зави гл. ком. Г. Пармаков.

Три екипа огнеборци се справиха с пожара бързо, като на третия етаж с лице към църквата срещу Дома се виждат два обгорели алуминиеви прозореца.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK