Кметът на Благоевград против новото райониране

Снимка: Infomreja.bg

Миналата седмица от министерството на регионалното развитие предложиха нов териториален обхват и вариант с четири района – Дунавски, Черноморски, Югозападен и Тракийско-Родопски район.

Според кметът Камбитов подобен тип изменение в закона би ощетило Благоевградска област, тъй като в Югозападния район попада и София.

Кметът каза, че ще инициира среща с градоначалниците на Кюстендил, Дупница, Перник и ще отстоява позицията София да не бъде част от район Югозападен.

„Подобно изменение касае съфинансиране по проекти за конкурентоспособност и загуба от страна на бизнеса в Югозапада.

София има интерес от това предложение, но ние – не!“, каза Камбитов.

Според предложението се предвижда да могат да бъдат определени градове, в които да се осъществяват функции по планиране, програмиране, ресурсно осигуряване, наблюдение и оценка на регионалното развитие. Това е един от акцентите в подготвения проект за изменение на Закона за регионалното развитие.

Това съобщи при участието си в Годишната среща на местните власти министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова миналата седмица.

Министър Аврамова обясни, че с промените се предлага нова система от документи за стратегическо планиране на регионалното развитие. Предвижда се с нея да се въведат нов тип документи на всяко ниво, обединяващи стратегическото и пространствено планиране на регионалното развитие, като ще отпаднат стратегическите документи на областно ниво. Друго предложение е общинският план за развитие да включва и интегриран план за градско възстановяване и развитие.

Нов момент ще има и при организацията на управление на регионалното развитие, съобщи още регионалният министър.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK