Клубовете по история в ПМГ - Гоце Делчев, завършиха годината с интерактивен музеен урок

Снимки: ПМГ

Историческият музей в Гоце Делчев бе домакин на съвместната инициатива, с която клубовете по история в ПМГ „Яне Сандански“ завършиха своята дейност.

В интерактивния музеен урок бяха използвани видеоклип и фотографии, създадени като ученически проект по история на тема: „Красотата на традиционното женско облекло в Неврокопско. Инструменти и занаяти от края на XIX и началото на XX век“.

Представените снимки и видео са резултат от изследователската работа на гимназистите по етнография и краезнание през последните две учебни години.

Разпределени в два отбора, участниците се състезаваха в търсене на елементи от традиционното облекло в Неврокопския край, разпознаваха инструментите за неговото изработване сред музейните експонати и направиха описание на тяхната употреба в миналото.

„Красотата на традиционното женско облекло в Неврокопско. Инструменти и занаяти от края на XIX и началото на XX век“

Българската традиционна носия е общо название, с което се нарича народното облекло на българина от Възраждането до към средата на XX век.

То отразява традиционната култура и бита на българския народ. По своя характер носията е всекидневното работно облекло, което чрез художествена украса придобива празничен вид. Отличава се с изключителната си практичност при трудова дейност, традиционни обреди или празненства.

Носията бива мъжка и женска, празнична и всекидневна като във всяка една от българските етнографски области се отличава със своя специфика и самобитност.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK