С "нека си направят правителство" Борисов хвърля оставка

Снимка: БГНЕС

В първия работен ден на парламента, утре или в други ден, ще депозираме оставката на този кабинет. Това обяви на брифинг в централата на ГЕРБ премиерът и лидер на партията Бойко Борисов, цитиран от News.bg.

По думите му е станало ясно, че има ново мнозинство в парламента, което е показало, че има нова политическа ситуация в България. Не само че не могат да се направят реформи и бюджетът не може да се приеме, посочи Борисов. При положение, че само част от Реформаторския блок и ГЕРБ остават - не могат да се правят реформи, допълни той. 

Това ще е втората оставка на Бойко Борисов като премиер. В началото на 2012 година, след протести в няколко града на страната, Бойко Борисов хвърли изненадващо оставката си по средата на първия си мандат.

Мотив му бе, че не желае да става повод за сблъсъци с хората, полицията да се бие с гражданите и кръв по улиците. Оставката бе гласувана Народното събрание и президентът Росен Плевнелиев назначи първото си служебно правителство начело с Мартин Райков.

По думите му е станало ясно, че има ново мнозинство в парламента, което е показало, че има нова политическа ситуация в България. Не само че не могат да се направят реформи и бюджетът не може да се приеме. При положение, че само част от Реформаторския блок и ГЕРБ остават - не могат да се правят реформи.

Ако искат да си направят правителство - БСП, ДПС, с Радан Кънев. Даваме възможност на новото мнозинство в парламента, без избори да управляват. Могат спокойно при връщането на мандата да си направят кабинет и да си управляват две години, подчерта Борисов. Винаги сме избирани досега и сме се съобразявали с волята на народа досега, категоричен е той. 

Борисов поздрави победителя в днешния вот Румен Радев и благодари на всички, които са подкрепили ГЕРБ. Поздрави ДПС за това, че са положили огромни усилия Радев да спечели.

Борисов посочи, че не съжалява, че е обвързал резултатите от изборите с оставка на правителството.

Оставяме им една подредена държава, констатира Бойко Борисов. Традиционно ГЕРБ даде първата си пресконференция след изборите в централата си. Пред медиите се изправиха премиерът Борисов, плътно зад него бяха двамата вицепремиери Бъчварова и Дончев, всички министри от кабинета му, както и депутати.

Премиерът подчерта, че като спортист може да губи и да печели. "Ние сме избирани досега и винаги сме се съобразявали с волята на народа", подчерта министър-председателят. Затова поздрави тези, които имат повече гласове от ГЕРБ. Много е важно да се знае, че положихме огромни усилия, посочи Борисов. По думите му, държавата се управлява трудно в тази тежка ситуация, която е светът.

Бойко Борисов изтъкна, че се наложило да се съобразява с прищевките и на патриотите, и на реформаторите по повод промените в Изборния кодекс.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK