125-годишнината от рождението на Крум Кюлявков ще бъде отбелязана в Кюстендил

Снимка: НЧ "Братство 1869"

На 23 февруари от 11. 00 часа в кюстендилското централно читалище "Братство 1869" ще бъде отбелязана 125- годишнината от рождението на Крум Кюлявков.

Роден е в град Кюстендил на 24 февруари 1893 година в семейство на бежанци от Велешко. В 1919 година завършва Рисувалното училище в София. Участва в Балканската война в 1912 година като доброволец е в Македоно-одринското опълчение и служи в Инженерно-техническата част. Взима участие и в Първата световна война.

Следва история на изкуството във Виена (1920-21). След завръщането си в България е общ работник, а след това учител по рисуване в Копривщенската гимназия (1923). Рисува карикатури, превежда, пише стихове.Участва в издаването на хумористичния в. „Звънар" (1923-25) заедно с Илия Бешков, Александър Жендов, Стоян Венев, Тома Измирлиев.. Пише драми и комедии.

Превежда от руски и украински езици. Пише под псевдонимите: Апис, Бай Иван, Беден жител, Васка Циганьок, Рамен, Ралин, Дубинушка, Жупел, Звънар, Камен, Фърлен, Маларме, Стоичков и др. Като художник се изявява предимно със саркастични каритатури и по-малко с живопис.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK