Студентският фолклорен ансамбъл с гранд концерт в "Яворов"

Снимка: Матеа Мичело, личен архив

Зала „Яворов“ в Благоевград се изпълни с музика, песни, танци и настроение.

Творците на усмивките по зрителските лица бяха младите таланти към Студентския фолклорен ансамбъл при ЮЗУ.

На концерт с богата програма се изявиха всички участници в ансамбъла, който обединява възпитаниците на катедрата по хореография и тази по музика.

Събитието е част от Десетия национален студентски фестивал на изкуствата.

Фолклорният ансамбъл е създаден преди 23 години. Той е центърът, в който се обединяват всички млади творци – музиканти, танцьори, певци.

Художествен ръководител е проф. Николай Цветков, хореографи са проф. Цветков, и доц. Георги Гаров. Балет-майстор към ансамбъла е Маргарита Братоева, с вокални педагози – Бианка Добрева и Марияна Манолева. Композитор и диригент на оркестъра е д-р Петьо Кръстев.

Тези преподаватели са успели да предадат своя магичен талант на възпитаниците си. Не става дума да се научиш да си певец или танцьор, а всяка твоя стъпка и звук да идват от сърцето.

На снощния концерт бе доказано, че силата на музиката – най-вече на българската, е магична и магнетична. Тя зарежда и се предава на хората, така както любовта.

По музика на Петьо Кръстев и хореография на Георги Гаров бе представена „Борювата“, с което бе даден старт на концерта. Той продължи с „Притури се планината“ в изпълнение на Беатрис Александрова и Полина Порумова.

„Китка шопски песни“ бяха изпълнени от три рози – Моника Миткова, Михаела Иванова и Антонина Николова.  Те бяха последвани от студентите от класа на Бианка Добрева  с „Момеме Малка моме“ и по-късно всички се насладиха на „Добри Дафинка думаше“.

Солово изпълнение направи Полина Порумова с „Димо льо“.

Красиви романтични нотки се доловиха в изпълнението на Магдалена Балабанова – „Ах, любов“ и „Снощи Дамян сръден дойде“.

Сред гостите беше и Матаеа Мичело. Тя спази своето обещание и се върна в България, пленена от нашето изкуство. През август Матеа заедно с преподавателката от ЮЗУ Здравка Лисийска организираха изложба в РИМ-Благоевград. Бяха представени много италиански художници. На следващия ден Мичело-критик, телевизионер и преподавател, посети благоевградския университет. Там тя даде пълната си подкрепа, съдействие и приятелска ръка за работа с ЮЗУ. Три месеца по-късно Матеа присъства на концерта, на който осъзна дълбочината на българското, на родното.

Тя бе пленена от носиите, музиката, хореографията заедно с Клаудиа Корналба. 

Фестивалът на изкуствата ще продължи с още събития, организирани от Факултета по изкуствата и ЮЗУ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK