С националния флаг и плакати осъмна "Караджа паша" в Гоце Делчев

снимки: ГС "Активна съвест"

Старата джамия "Караджа паша" в Гоце Делчев днес осъмна с развят на върха й национален флаг и плакати с послания: "В България вакъфски имоти няма, има само български”, „Караджа паша е наша” и „Не правете  услуга на Ер Доган”.

На този етап не е ясно чия е инициативата, но запознати твърдят, че зад нея стоят членове и симпатизанти на ВМРО и ГС ”Активна съвест" по повод знаковото дело, което се гледа от 11,30 часа днес в Софийския апелативен съд за искането на Мюсюлманското вероизповедание да си върне стотици имоти и сгради в цялата страна.

От това дело зависи дали множество имоти и паметници на културата ще преминат в ръцете на Главно мюфтийство.

На много места днес в страната ВМРО организира мирни бдения пред имоти, към които има претенции Мюсюлманското вероизповедание.

В списъка с апетитите на мюфтийството фигурира и старата джамия „Караджа паша" в Гоце Делчев, която е обявена за паметник на културата и е под егидата на Националния институт за паметниците на културата и Министерството на културата.

Местни управници и магистрати коментираха, че именно заради това е невъзможно съдът да възстанови на мюфтийството "Караджа паша".

Преди години по повод срутването на купола на джамията вследствие на неблагоприятните атмосферни условия и незаинтересоваността на държавата относно поддръжката на архитектурния паметник, районният мюфтия Айдън Мохамед и имамите от Неврокопско изпратиха декларация с подписка до тогавашния министър на културата Вежди Рашидов и правителството.

Декларацията съдържаше следния ултимативен текст: "Няма да допуснем повече една тухла да падне от старата джамия „Караджа паша", тъй като ние сме собственици и поемаме моралната отговорност за нейното опазване и стопанисване, след като от 1912 година досега не се е намерил чувствителен и отговорен министър, който да си мръдне пръста, за да съхраним това историческо бижу".

Реалността обаче около спорния паметник на културата, който е образец на османската архитектура, е, че при строежа на джамията са използвани много елементи от разрушения християнски комплекс около раннохристиянската базилика "Св. Никола", открита от археолозите в основите на джамията. 

Това доказва чия е собствеността. Факт е и това, че през годините в Националния институт за паметниците на културата постъпваха няколко проекта за реставрация на "Караджа паша", но заради спорове, че първо на това място е имало църква, а след това турците са изградили там джамия, реставрацията бе спряна и сградата бе оставена да се руши, което продължава и до ден-днешен.

 

снимки: ГС "Активна съвест"
снимки: ГС "Активна съвест"

КОМЕНТАРИ

Таня Т.23:36 - 14.12.2017
Преди това е било църква, турците са я разрушили, за да построят джамията. Редно е джамията да бъде съборена, за да се възстанови църквата с християнския Некропол. Тя е още от времето на Асеневци. При строежа на Караджа паша джамия са използвани елементи от разрушения от турците християнски комплекс около ранно християнската базилика "Св. Никола", открита от археолозите в основите на джамията. През османското робство базиликата е разрушена, а върху нея е изградена джамията на Мехмед бей. Редно е да се разруши джамията, за да се възстанови християнската църква. Също джамията е строена на българска земя, с български материали от църквата и със сигурност от български "гяури - роби". При разкопките ст.нс.с. Бони Петрунова, в сондаж №3 на дълбочина 2.20м бе разчистен скелет ориентиран с глава на запад, в изпънато положение по гръб. Костите от горните крайници показват,че ръцете са били покрай тялото, с длани положени върху таза. Плътно около скелета личаха следи от изтляло дърво. Местоположението на този гроб доказва, че гробът е християнски, вероятно от периода ХІІ-ХІV век. Тази находка обяснява факта,че мястото на което е построена джамията и до днес се нарича “Свети Никола.” Суперструкцията е конструктивно свързана с основите и е решена в традициите на така наречения “ византийски клетъчен градеж”, познат от раннохристиянското култово строителство. Цитираната по-горе информация е част от научното съобщение на ст.н.с. Бони Петрунова от АИМ при БАН – София, изнесено на научна конференция в Благоевград през 2002 год. Та така, нямаме нищо напротив този паметник да бъде възстановен, не не джамията, която е наследник на традициите на раннохристиянската, византийската и средновековната българска архитектурна традиция (както казва Б. Петрунова) адаптиран към изискванията на религията на поробителя на нашите земи, а християнската базилика "Св. Никола".
Az08:41 - 21.06.2014
Никой не е казал да се събаря джамията и че има напрежение кам етносите циркаджий нали сте българо мохамедани бе лайна та българско знаме ще се вей много ясно българи сме а тоя дето много знай Рафат бей помагал мамицата ти турска ное помним помним изкланите в Батак изнасилените жени отвлечените деца за еничари сичко помним мръсен нещастен боклук така че не ми пиши глупости че сте толко колкото един вагон сапун барабар с мръсните цигани дет живеят на наш гръб двама циганина + един помак за аромат и знаеш ко се получава нали;)
koko16:29 - 16.06.2014
доведете един багер да я срути до основи караджа джамия и въпроса е решен.точка.
stanimir12:06 - 14.06.2014
hora ne syzdavaite etnichesko naprejenie ima li znachenie pomaci li sa bylgari li sa nali vsichki sme hora

FACEBOOK