В края на годината закриват депото край Бучино. Кой ще приюти боклуците на Благоевград?

Снимка: Infomreja.bg

Действащото в момента регионално депо за твърди битови отпадъци край благоевградското село Бучино ще бъде закрито в края на годината.

Разпореждането идва от Брюксел и трябва да се спази, независимо че новото депо все още не е построено. В противен случай ще има санкции.

В момента Общината търси вариант за депониране на отпадъците след Нова година.

„Водим преговори с Разлог, Сандански... Надяваме се да намерим изход от ситуацията. Общините Самоков и Перник ни отказаха“, коментира на пресконференция кметът Атанас Камбитов.

Иначе има избран изпълнител – „Кобека“ ДЗЗД.

Стойността е близо 23 млн. лв. с ДДС. От ПУДООС се очакват 17 млн. лв. Останалите 5,5 млн. лв. ще бъдат отпуснати от Министерството на финансите, с постановление на Министерски съвет.

„Загубихме достатъчно време за строителството на това съоръжение. Ще поискаме държавата да поеме поне част от финансирането. Нагласата ни е юли или най-късно август депото да бъде изградено и да започне да функционира“, каза Камбитов.

Новото съоръжение ще преработва отпадъците на пет общини - Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево.

38 000 тона годишно са боклуците, които генерират към момента петте населени места, като около 34 000 от тях произвежда само община Благоевград.

Градоначалникът увери, че няма да има увеличаване на такса смет, която се запазва в досегашния си размер.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK