С литературно четене учениците от Хаджидимово почетоха 130 години от рождението на Димчо Дебелянов

Снимки: СУ „Никола Вапцаров“ - Хаджидимово

Десетокласниците от СУ „Никола Вапцаров“ - Хаджидимово вчера чрез открит урок с любимата си учителка по български език и литература Заприна Глушкова почетоха паметта на най-нежния български лирик - Димчо Дебелянов.

По повод 130-годишнината от рождението на именития български поет, учениците от 10-и клас представиха пред учители и ученици своя уникален прочит на Дебеляновите творби, с което всички се докоснаха отблизо до "сиротното чедо” на българската поезия.

Страници от литературната антология и снимки от родното място на поета, подредени в презентация, привлякоха вниманието на присъстващите. Учениците четоха и дискутираха интересни моменти от живота и делото на поета.

Гости на открития урок бяха директорът Мариана Боянина, заместник-директорът по учебна дейност Галя Петрелийска и учители от Методическото обединение по хуманитарни науки.

Пътуващият странник напомни от вечността носталгията по „бащината къща“ чрез стихотворението  "Да се завърнеш в бащината къща" в изпълнение на Костадин Гочев.

Десетокласниците Иван Петков и Мария Стоянова запознаха съучениците си и присъстващите гости на интересния открит урок с фаталните любови на големия поет на България.

Особено очаровани останаха всички от изпълнението на Магдалена Влахова, която представи произведението на Георги Киров – „Дебелянов“, който казва, че авторът „не можа да стане тридесетгодишен“, но успя да заживее „още в хиляди сърца“.

Емоционални бяха и изпълненията на Дебелянови стихове от Илиана Гелемерова, Ангел Георгиев, Костадин Таранинов и Есма Бекир.

Десетокласниците от СУ „Никола Вапцаров" не изневериха на страхотната си традиция поне веднъж в годината да правят своите открити уроци по литература и да са съпричастни с успехите на своите учители.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK